Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

amvon 3 2019 korica 3 copy 1В навечерието на Рождество Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната статия на Амвон, озаглавена „Къде е Христос?“, насочва вниманието на читателите към Тайнството на Раждането на Сина в човешка плът за наше спасение, а следващият материал пита читателя: „Съчетаваш ли се с Христос?“. Архим. Андрей (Конанос) разказва за любовта, която не наранява, и за призива да виждаме себе си в другия. В списанието са засегнати още темите: как да се борим с гнева си (на В. Духанин), за „неспокойното спокойствие“ (проф. Корнаракис), как да се държим на работното място, когато сме заобиколени от невярващи. През погледа на свещеника е разгледана модерната лайкмания, както и псевдо-общуването ни чрез есемеси. Ролята на жената също е обект на изследване от архим. Платон (Крикрис), а богословските размисли на Месогейския митрополит Николай (Хаджиниколау) са върху заличаването на индивидуалността в свещеното служение.

Читателят ще намери и препоръки за предпазване от реалните опасности, които поставя съвремието пред децата ни, за които обществото не говори открито, както и за грижата ни като родители за организиране на добрите им развлечения. Разказани са и няколко реално преживени истории, съпътствани с чудеса на вярата. Живописно е повествованието на В. Андонов за поклонението в храма в Таксиархис. Верни на традицията сме представили материал за живота и чудесата на божия угодник – стареца Филотей (Зервакос). В полезрението на списанието е и биоетичният въпрос с присаждането на стволови клетки.

Редакционната колегия на списанието изразява надежда в този брой читателят да намери интересни и полезни четива, които да го укрепват в личния му път към Спасителя и да подсилват дръзновението и радостта му в тези Рождественски дни!

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (14 Votes)

2019 12 18 1121На 17 декември в Богословския факултет на Софийския университет беше проведено честване по повод 80-годишнината от освещаването на академичния параклис на факултета, посветен на покровителя на СУ св. Климент Охридски. На него се събраха настоящи и бивши преподаватели, студенти и гости на духовната школа. Беше отслужена панихида за всички епископи, монаси и свещеници, потрудили се за богослужебния живот в академичния параклис.

Панихидата беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архим. Флавиан, бивш ефимерий и сега председател на храм „Св. Георги“ в кв. „Дървеница“, прот. Сава Кукудев, сегашния ефимерий при параклиса, свещеници и доц. д-р дяк. Иван Иванов. На последното заседание на Св. Синод на БПЦ по молба на факултетското ръководство митр. Йоан е бил определен за духовен надзорник на Богословския факултет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

image 2019 12 18T10 38 21 302ZНа 16 декември 2019 г. на 80-годишна възраст се упокои в Господа ставрофорният иконом Венцислав Иванов Шияков, дългогодишен архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

О. Венцислав Шияков е роден на 15 март 1939 г. в с. Коняво, Кюстендилско. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. След това години наред работи като мирянин, а на 39-годишна възраст е ръкоположен за дякон – на 28 май 1978 г., а на следващия ден, 29 май – и за свещеник от Левкийския епископ Партений, викарий на Софийския митрополит. От 1 юни 1978 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Успение Богородично“, където изкарва цялото си над 40-годишно служение до края на миналата година. Служи като енорийски свещеник и в кюстендилските храмове „Св. Мина“ и „Св. Димитър“, както и в редица околни села. На 15 юли 1997 г. е назначен за архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, която длъжност изпълнява повече от 14 години – до 31 декември 2011 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 12 16 1302На 17 декември от 18:30 ч. в криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се проведе Рождественски благотворителен концерт на камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“. Диригент на формацията е Кристиян Попов.

Средствата, които ще бъдат събрани от дарения по време на музикалната проява, ще бъдат използвани за реставрацията на църквата „Св. прор. Илия“ в с. Режанци, общ. Брезник.

Програма на концерта:

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)

Kurs u4iteli SDK 2019На 14 декември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе държавният изпит на първата група по програмата за начални учители от цяла България, проведена под формата на допълнителна квалификация – Религия. Осемнадесетте курсисти взеха успешно държавния си изпит под формата на тест от 30 въпроса от всички области на теологията (богословието). С това те официално получават педагогическа квалификация да преподават предмета Религия.