Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

49239673966 c53e84099d wДните преди Рождество Христово по традиция са наситени с празнични събития и благотворителни инициативи, организирани в различни столични енории. Това е време, когато възпитаниците на неделните училища и децата, изучаващи Религия в училище, представят своите празнични програми.

На 18 декември в салона на Софийска митрополия се състоя голям детски концерт, на който присъства Негово Светейшество патриарх Неофит. В празничната програма взеха участие ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, хор „Бодра смяна“ при Софийския национален дворец на децата, деца от Неделното училище при столичния храм „Св. Николай Софийски“, ученици от 20 ОУ „Тодор Минков“, от 139 ОУ „Захарий Круша“, от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“, от 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“, деца от с. Горна Малина, от Неделното училище при Богословския факултет на Софийския университет и от Неделното училище при храм „Св. Кръст Господен“. Всички деца получиха подаръци, дарени от Татяна Попова, собственик на веригата „Аванти“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

St IgnatiusЦърквата отдава почит на Антиохийския светител Игнатий Богоносец с днешното богослужение, в което се четат или пеят следните текстове, посветени на св. Игнатий.

Кондак

Светоносният ден на твоите бляскави подвизи възвестява на всички Родения от Девата. Жадувайки с копнеж да се насладиш на Него, ти си побързал да те погълнат зверовете и затова си наречен Богоносец, славни Игнатие!

Икос

Авраам някога пожертва сина си, предизобразявайки заколението на Онзи, Който държи всичко и сега бърза да се роди в пещерата; а ти, богомъдри, поднесе изцяло себе си като жертвено агне и стана храна на зверовете, твоят Творец те прие като чиста пшеница, запази те навеки в небесните житници и се радва на твоята любов. Заради Него ти, всеблажени, изостави целия свят и затова си наречен Богоносец, славни Игнатие!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

amvon 3 2019 korica 3 copy 1В навечерието на Рождество Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната статия на Амвон, озаглавена „Къде е Христос?“, насочва вниманието на читателите към Тайнството на Раждането на Сина в човешка плът за наше спасение, а следващият материал пита читателя: „Съчетаваш ли се с Христос?“. Архим. Андрей (Конанос) разказва за любовта, която не наранява, и за призива да виждаме себе си в другия. В списанието са засегнати още темите: как да се борим с гнева си (на В. Духанин), за „неспокойното спокойствие“ (проф. Корнаракис), как да се държим на работното място, когато сме заобиколени от невярващи. През погледа на свещеника е разгледана модерната лайкмания, както и псевдо-общуването ни чрез есемеси. Ролята на жената също е обект на изследване от архим. Платон (Крикрис), а богословските размисли на Месогейския митрополит Николай (Хаджиниколау) са върху заличаването на индивидуалността в свещеното служение.

Читателят ще намери и препоръки за предпазване от реалните опасности, които поставя съвремието пред децата ни, за които обществото не говори открито, както и за грижата ни като родители за организиране на добрите им развлечения. Разказани са и няколко реално преживени истории, съпътствани с чудеса на вярата. Живописно е повествованието на В. Андонов за поклонението в храма в Таксиархис. Верни на традицията сме представили материал за живота и чудесата на божия угодник – стареца Филотей (Зервакос). В полезрението на списанието е и биоетичният въпрос с присаждането на стволови клетки.

Редакционната колегия на списанието изразява надежда в този брой читателят да намери интересни и полезни четива, които да го укрепват в личния му път към Спасителя и да подсилват дръзновението и радостта му в тези Рождественски дни!

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (14 Votes)

2019 12 18 1121На 17 декември в Богословския факултет на Софийския университет беше проведено честване по повод 80-годишнината от освещаването на академичния параклис на факултета, посветен на покровителя на СУ св. Климент Охридски. На него се събраха настоящи и бивши преподаватели, студенти и гости на духовната школа. Беше отслужена панихида за всички епископи, монаси и свещеници, потрудили се за богослужебния живот в академичния параклис.

Панихидата беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с архим. Флавиан, бивш ефимерий и сега председател на храм „Св. Георги“ в кв. „Дървеница“, прот. Сава Кукудев, сегашния ефимерий при параклиса, свещеници и доц. д-р дяк. Иван Иванов. На последното заседание на Св. Синод на БПЦ по молба на факултетското ръководство митр. Йоан е бил определен за духовен надзорник на Богословския факултет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

image 2019 12 18T10 38 21 302ZНа 16 декември 2019 г. на 80-годишна възраст се упокои в Господа ставрофорният иконом Венцислав Иванов Шияков, дългогодишен архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

О. Венцислав Шияков е роден на 15 март 1939 г. в с. Коняво, Кюстендилско. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. След това години наред работи като мирянин, а на 39-годишна възраст е ръкоположен за дякон – на 28 май 1978 г., а на следващия ден, 29 май – и за свещеник от Левкийския епископ Партений, викарий на Софийския митрополит. От 1 юни 1978 г. е назначен за енорийски свещеник в храм „Успение Богородично“, където изкарва цялото си над 40-годишно служение до края на миналата година. Служи като енорийски свещеник и в кюстендилските храмове „Св. Мина“ и „Св. Димитър“, както и в редица околни села. На 15 юли 1997 г. е назначен за архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, която длъжност изпълнява повече от 14 години – до 31 декември 2011 г.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата