Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

POSTER 1 1На 30 октомври от 18:30 ч. в залата на Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ на ул. „27 юли“, № 9 във Варна започва третото издание на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа“. Водещо заглавие на тази година ще бъде „Мисленето – себеизграждане или саморазрушаване“.

Целта на проекта е да се създаде работещ механизъм за духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея, основана на православното светоотеческо предание и православната психология.

Първото издание на „Съпричастност“ се провеждаше във формат на лекции, второто – във вид на тренинг-срещи. През новия сезон ще бъдат представени и двата формата.

Веднъж месечно през годината ще се провеждат публични срещи-лекции, на които свещеник с двамата психолози ще представят своята гледна точка по темата и насоки за групова работа.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

 MG 3671На 29 октомври в столичния храм „Покров Богородичен“ нашата сътрудничка и авторка Соня Спасова се венча за Костадин Джонев в присъствието на роднини, приятели и цялата енория. Дългоочакваното събитие донесе радост не само на младоженците и техните родители, но и на всички, които ги познават.

Екипът на Двери пожелава на младото семейство много любов, разбирателство и семейно щастие. Нека тяхната семейна църква расте и съзрява в благодатта на Светия Дух, Който да им бъде Помощник и Вдъхновител във всяко благо начинание!

На многая лета!

Снимки: Стефка Борисова

 MG 3675

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

thumb4 POSTER 2 2Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна организира редица събития, посветени на Деня на народните будители. Честването на празника ще започне на 31 октомври от 18 ч. с лекция на проф. Георги Каприев „Кръгове на идентичност“. Тя ще е опит за осмисляне на понятия като нация и идентичност в исторически аспект и ще се разгледа динамиката на тези понятия през последните векове в Европа и на Балканите.

На 1 ноември, Деня на народните будители, в рамките на общоградското празнуване на празника, от 11.30 ч. в двора на храма „Св. архангел Михаил“ и Първото българско училище във Варна (ул. „27 юли“ № 9) ще бъде официално открита паметна плоча с имената на видни личности от епохата на Възраждането, спомогнали за пробуждането на българското самосъзнание и дух във Варна.

В същия ден 40 младежи от варненските училища ще се включат в еднодневна екскурзия до старата столица Велики Преслав и манастира „Св. Пантелеймон“ в Патлейна, за да изследват връзката между историята и културата на средновековна България и епохата на Възраждането през 19 в.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

x620 Radomirpatriarh034.jpg.pagespeed.ic.JcepD8De CСв. Димитър Солунски е един от най-почитаните светци у нас. Стотици храмове в страната носят неговото име и почитта към св. Димитър е прераснала в празник не само на храма, но и на целия град. Така на днешния ден празнуват градовете Видин, Сливен, Айтос и Радомир. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в св. Литургия в радомирския катедрален храм „Св. Димитър“. Празничното богослужение оглави Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с клирици от Софийска епархия. Радомирска духовна околия се сдоби и с нов архиерейски наместник – о. Александър Стоев, който в празничния ден получи офикията протойерей.

2017 10 26 1536

 

Във Видин празникът също беше отбелязан със св. Литургия в катедралния храм „Св. Димитър“, която отслужи Врачанският митр. Григорий, местоблюстител на овдовелия Видински митрополитски престол. След това с шествие, водено от митрополит Григорий, кмета на града Огнян Ценков, областния управител Албена Георгиева и други официални лица, богомолците се отправиха към центъра на града. Там кметът и митрополит Григорий поздравиха с празника на града жителите на Видин. „Днес ние възпяваме този, който разкри любовта си чрез страданието и стана приятел на Христос – св. Димитър, чудотвореца от Солун, – каза владиката. Той се помоли Бог да даде благоденствие на Видин, да изпепели страданията, лошотата и завистта. За жителите на града митрополит Григорий изпроси „успехи във всички техни начинания, радостно бъдеще и силна вяра“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2017 10 25 1403На 30 октомври, понеделник, от 16:30 ч. в аулата на Богословския факултет на СУ ще се проведе среща с учителите по Религия и катехизаторите от неделните училища в София, на която ще им бъдат предоставени учебници и учебни пособия за работа през новата учебна година.

Срещата се организира от Информационно-просветен и катехизаторски отдел на Софийска митрополия, Центъра за образователни инициативи „Двери“ и РУО-София в сътрудничество с Богословския факултет на СУ.

На срещата ще бъде представено най-новото учебно пособие за учители, реализирано от екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“ – Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир.

На преподавателите ще бъдат предоставени учебници и учебни пособия, издания на „Просвета“, Община Кюстендил и „Двери“.