Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

4236 1В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната празнична статия на сп. „Амвон“ е посветена на вярата във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос като лично, духовно-опитно сърдечно познание. Следващата статия разказва за страшното разпятие на Кръста и предсмъртния възглас на Христос. В рубриката „Богословски размисли“ е представено учението на св. Василий Велики за Светия Дух. Над въпроса „Какво е светостта?“ разсъждава архим. Теодосий (Мардзухос), протосингел на Превезската митрополия в Гърция. Много интересни са непубликуваните досега истории от живота на стареца Йосиф Исихаст.

4.7570093457944 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (107 Votes)

starozagorski mitropolit kiprianЗа празника Вход Господен в Йерусалим Старозагорският митрополит Киприан отправи писмено обръщение към своите епрахиоти, в което свързва евангелското събитие с актуалната обстановка в страната и света, породена от пандемията от новия коронавирус. Владиката подчертава, че на този етап единственият начин за ограничаване на заразата, препоръчван от здравните, държавните и църковните власти, е самоизолацията и ограничаването на социалните контакти. „Нима обаче ние ще позволим на това изпитание да отнеме радостта ни? Радостта ни, че сме Христови? Че чрез Христа, Победителя на смъртта, всички ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28)!“.

В обръщението си архиереят изразява увереност, че в това изпитание не бива да виждаме Божия гняв, а „Божията любов към света и човечеството“.

„Дълбок смисъл има и в днешното изпитание на пандемията, което е изпитание на нашата любов към ближния, като поставя пред нас въпроса: доколко сме готови да ограничим себе си, за да предпазим човека до нас, да допринесем за съхраняването на живота на десетките и стотици наши познати и непознати, които бихме изложили на опасност, в случай че откажем да спазваме ограниченията, препоръчани ни от специалистите-медици и изисквани от отговорните фактори в нашата страна. Нашето отговорно отношение и поведение в извънредната ситуация е проверка за нашата човечност и за нашето християнство. В борбата между живота и смъртта Църквата е винаги на страната на живота. Нека съсредоточим вниманието си и силите си върху онова, което можем да сторим за ближния, а в конкретния случай най-доброто, което можем да сторим, е да предпазим и себе си, и тези около нас от заразата“, заявява митр. Киприан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

logo newvisionРъководството на Софийска епархия публикува указания за организацията и провеждането на богослуженията през Страстната седмица и празника Възкресение Христово във връзка с ограниченията, наложени заради пандемията от коронавируса.

Богослуженията през Страстната седмица ще започват сутрин в 8 ч., а вечерните – в 18 ч.

Великият маслосвет ще бъде отслужен в сряда вечерта след малкото повечерие, а не както беше досегашната практика – на Велики четвъртък след литургията. Помазването с осветен елей ще става според разпоредбите на Окръжното на Св. Синод: свещенослужителите да носят лични предпазни средства – маска и ръкавици; същото важи и за миряните. На Велики четвъртък няма да се извършва общ маслосвет, а ще се помазват само богомолците, които пожелаят.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

1071 zhablyano monastery„Никое зло не идва само“ – така гласи стара поговорка. Така и във времето на пандемията от коронавируса, когато старостилната монашеска общност от Жабленския и Копиловския манастири търпи сериозни загуби и в земеделското си стопанство, монасите са решили да свалят своя игумен архим. Касиан. Това стана известно миналата седмица от регионални медии. На всичко отгоре от бившия чуждоземен синод, към който Касиан беше преминал и съответно издигнат в епископски сан, обявиха в писмо до потърпевшия, че поради самоволното му отказване от сана той вече бил само обикновен монах. Според заявления на самия Касиан той (засега) се примирява с отстраняването си от игуменството.

4.8222222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (90 Votes)

60924804 2288779891440230 597333537447739392 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний публикува днес в профила си във фейсбук призив да използваме времето на социалната изолация за общуване със семейството и най-близките си.

Загрижеността на архиерея идва от нарастващото напрежение в обществото, проявите на вербална и физическа агресия и увеличаване на домашното насилие, породени от стреса и изолацията. Митр. Антоний призовава българите да овладеят страховете си в името на своите близки. Той изразява надежда това изпитание да ни направи по-добри и по-твърди във вярата. В призива си владиката казва:

Скъпи в Господа,

Периодът на социална изолация, в който се намираме сега, изправя пред изпитания всички ни. Но нека погледнем на пандемията и като на възможност да станем по-добри. Сега е подходящо време да компенсираме вниманието и грижите за нашите близки, които не можехме да им дадем, когато всичко друго беше по-важно за нас от тези, с които живеем. Сега в домакинствата често възникват разногласия и дребни разпри поради напрежението и несигурността от непривичната ситуация, но нека приемем това като предизвикателство за нашето християнско търпение. Да приемем, че това е възможност да се опознаем по-добре, да се научим да съжителстваме като споделяме доброто и лошото и да умножаваме любовта, която Господ ни е дал. Сега е моментът да оставим всичко, което насилствено ни разделяше, и да се обърнем един към друг.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата