Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
Археолози откриха средновековна църква на около 15 км от Бургас, на територията на древния град Деултум - Дебелт, за която предполагат, че е била мястото, на което е покръстен българският княз Борис I през 864 година. Уникалната находка се намира на територията на сегашния металургичен комбинат Промет Стил, съобщи "Монитор".  На 24 юни археологическият обект ще бъде официално обявен, след което ще бъде включен като една от туристическите забележителности в страната.

2.5 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)
На 3 и 4 юни в Благоевград се проведе международна конференция на тема “Религия и политика”. Събитието е организирано от катедра “Социология” към Правно-историческия факултет на Югозападния университет. С това събитие се отбелязва 10-годишнината от създаването на специалност Социология в ЮЗУ “Неофит Рилски”.
В конференцията взеха участие известни учени и изследователи от Англия, Сърбия и България.
Докладите и дискусиите бяха в групирани в три секции: Религия, етнос, цивилизация”, “Ще продължат ли светските религии?” и “Политическите и религиозни координати на българското общество”.

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
От 8 до 10 юни в столицата ще се проведат Светософийски четения на тема "Православието днес: Духовната просвета в съвременното общество".

Изявата се организира с благословението на Св. Синод на Българската православна църква.

В програмата на четенията  са включени темите: Духовната просвета и държавните институции, Духовната просвета в неделните училища, летните детски лагери и поклонническите пътувания, Превенция и духовно обгрижване на младите наркозависими.

Специални гости на събитието са лекторите от Русия от т. нар. Глински четения – традиционни мащабни конференции, посветени главно на въпросите на педагогиката и вероучението.

В четенията са поканени да участват духовници, депутати, министри, директори на училища, учители.

В дните на четенията ще бъдат представени нови книги, видеопрожекции и други съпътстващи прояви.

Светософийските четения ще се проведат в зала 9 на НДК.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
    На 4 юни хорът на Богословския факултет под диригенството на доц. Димитър Димитров посети Клисурската св. обител "Св. равноапостоли Кирил и Методий".  

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
На 1 юни в храма “Св. Възнесение” във Враца бе отслужена панихида в памет на Христо Ботев и неговите четници, загинали за свободата на отечеството. Панихидата отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник. Много родолюбиви врачани се поклониха на подвига на Ботевата чета и запалиха свещ в памет на героите. Присъстваха и делегации от побратимените градове от Румъния, Черна гора и Украйна.
Източник: Агенция Фокус

Справка: 2 юни е обявен за ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествената церемония на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. Названието на празника на няколко пъти през годините е променяно.