Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
В неделя Негово Светейшество Българският патриарх Максим е постъпил в болница с висока температура и фрактура на бедрената кост на левия крак, съобщиха медиите. Сведенията от вчерашния ден са, че състоянието на Светейшия патриарх е стабилно, но може би ще се наложи в близките дни операция на счупеното място. Негово Светейшество страда и от захарен диабет в лека форма, това обаче няма да усложни възможната хирургична намеса.

Същевременно той се е разпоредил старшият член на намаления състав на Св. Синод да поеме председателството на заседанията, които продължават от днес.

Светейшият ни патриарх е бил посетен в болницата от президента на България г-н Георги Първанов минути преди да отлети за официално посещение в Чешката република. Президентът е целунал ръка на патриарха за благословение в работата си и му е пожелал скорошно оздравяване.
Днешното протоколно посещение на министър-председателя г-н Сергей Станишев при Негово Светейшество и Св. Синод на БПЦ се отлага поради заболяването на патриарха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Въпреки неочакваното влизане на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в болница днес Св. Синод на БПЦ продължава заседанията, насрочени за тази седмица. По настояване на Негово Светейшество и съгласно устава на Църквата ни временно заседанията ще председателства Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е втори по старшинство в намаления състав, но първият, Пловдивски митрополит Арсений, днес не е дошъл на заседание и тогава застъпва вторият по старшинство митрополит - Високопреосвещеният Кирил.

В заседанията участва и Американско-австралийският митрополит Йосиф, който е дошъл за един месец в България с намерение да участва и в Църковнонародния събор на 19 и 20 октомври. Междувременно съборът беше отложен за 10-12 ноември т. г., защото комисията по промените в устава на БПЦ още не е завършила работата си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 25 септември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил посети  засегнатия  от наводнението град Шабла, където в местния храм  “Св. Харалампий”  отслужи вечерня с молебен за прекратяване на  валежите.
С благословението на митрополит Кирил със средства на Варненска и Великопреславска  митрополия са закупени 13 тона минерална вода на стойност 1865 лева, която е доставена  в гр. Шабла в помощ на нуждаещите се.
Предстои да се отпуснат още  парични средства от събрания по инициатива на Обществения комитет  “Православни ценности” фонд “В помощ на пострадалите от наводненията”, който беше сформиран още през м. август 2005 г. от даренията на християните от цялата епархия, съобщиха за "Двери" от пресцентъра на Обществения комитет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
hram_vidin.jpg Вече е готов в груб строеж новият православен храм “Успение Богородично”, който се строи в западната част на Видин и ще обслужва двата градски гробищни парка и близките жилищни квартали, в които молитвени домове няма, съобщи кметът на Видин д-р Иван Ценов. За доизграждането на църквата са необходими още около 70 хил. лева. На 2 октомври от 16 часа в крепостта “Урвич” близо до София е поредната благотворителна среща за набиране на средства за неговото достроява. В нея  ще участват и митр. Дометиан, кметът на Видин д-р Иван Ценов, министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, бизнесмени, общественици и др., съобщиха от община Видин. Първата копка на новия храм бе направена на 9 февруари 2003 и с нея стартира и дарителската кампания “Доброто е благословено”. Досега в обявените сметки на сдружението са постъпили 81 669 лева и $1500.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Сливенският митрополит Йоаникий, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и секретарят на Св. Синод архимандрит Наум посетиха днес в патриарха в болницата.
Те потвърдиха, че здравето на Негово Светейшество патриарх Максим се подобрява.
”Патриархът винаги е с добро самочувствие и със съзнанието, че ще живее 120 години", каза на влизане Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Според митрополит Кирил последното сериозно заболяване на патриарх Максим било през 1988 г. - извадена жлъчка и перитонит.

Източник: http://news.bnt.bg

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]