Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
За храмовия празник на Троянския манастир - Успение на Пресвета Богородица - хиляди миряни дойдоха днес в светата обител край с. Орешак. По традиция тържествена Света литургия тази сутрин отслужи Негово светейшество българският патриарх Максим, митрополити от Светия синод, игуменът на Троянския манастир, Мелнишкият епископ Генадий, и монаси.

В 11 часа иконата на света Богородица Троеручица, една от трите чудотворни български икони на Божията майка, беше изнесена от манастира. Литийното шествие се отправи към параклиса в местността “Могилата”, където иконата за първи път е била донесена през ХV век от румънски монаси. Тук патриарх Максим отслужи водосвет за здраве на всички, дошли на празника, които се опитваха да докоснат с ръце иконата, за да получат благословията й.
(БНР)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
PIC00372.JPGС концерт на Теодосий Спасов и Нона Йотова в Амфитеатъра в Несебър на 22 август се откриват "Дни на Иконописта 2005", своеобразно продължение на Фестивала на иконата, провеждан през 1992 и 1993 г. във Велико Търново и Арбанаси.
Фестивалът "Дни на Иконописта 2005"  ще срещне в Несебър изявени български и чуждестранни творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православната икона. В Конферентния център на Стария град ще могат да се видят икони на Гергана Симеонова, Тереза Миролюбова, Иван Стойнев, Светла Загорчева, Милена Прашкова, Димчо Димчовски, Зоица Коручева, Николай Латинов и др.
В рамките на фестивала лекции ще изнесат  Васил Гюзелев, Мариян Стоядинов, Елена Попова, Георги Каприев и Калин Янакиев. Форумът ще продължи една седмица.

(в. Сега)

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
sv_maxim_izpovednik.gifНа 13 август Православната църква  отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се празнува на 21 януари и на 13 август. На тези дни празнува своя имен ден и Негово Светейшество Българският патриарх Максим, който чества името на своя небесен покровител св. Максим Изповедник.
Св. Максим Изповедник (ок. 580-662 г.) е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Единадесет камбани пристигнаха в Смолян. Те са за новостроящия се храм "Св. Висарион Смолянски", който ще бъде тържествено осветен през пролеттта на 2006 година. Сребърно-месинговите творения тежат над 4 тона, като най-голямата е с тегло 1900 килограма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
На 15 август, понеделник, в деня на големия християнски празник Успение Богородично пред либийското посолство в София ще бъде отслужен молебен за задържаните в Либия пет български медицински сестри. Тази инициатива е на председателя на партията на българските мъже и един от най-последователните защитници на обвинените жени Росен Марков. Молебенът е насрочен за 13 часа. Службата ще отслужи отец Димитър заедно с хора към църквата "Св. Георги", сочи съобщението на Марков. "Вярвам в Господ и в тържеството на Истината! Бог да им помага, че явно хората сме безсилни!", завършва поканата към миряните.