Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
danailov.jpgМинистърът на културата Стефан Данаилов прогнозира във Велико Търново, че през 2006 г. ще бъде завършен проектът за обновление на историческия храм "Св. 40 мъченици".    
Заедно с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, който е новият стопанин на паметника, министър Данаилов днес се запозна с хода на възстановителните работи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
BorisIII.jpg
Панихида за последния български цар ще бъде отслужена на 28 август в Рилския манастир, къдете е погребано сърцето му, съобщи игуменът на св. обител Драговитийският епископ Йоан. Тогава се навършват 62 години от смъртта на монарха.

Борис III е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд I, който абдикира в негова полза след поражението на България през Първата световна война. След смъртта си Борис ІІІ е наследен от сина си Симеон ІІ.

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (10 Votes)
Евгени Минчев разкритикува провеждащия се гей-парад във Варна като проява на лош вкус и парадиране със хомосексуалността. В предаването на bTV "Тази сутрин" той се съгласи с позицията на Църквата, че хомосексуализмът е отклонение, като се позова на Новия Завет. Светският хроникьор призова към толерантност към гейовете и за това да се даде "втори шанс" на всички хора с подобна ориентация, т. е. възможност за поправяне.

В същото предаване представителка на гей-организацията "Джемини" във Варна изказа съжаление, че парадът  не е предизвикал почти никакъв интерес нито сред гей-организациите, нито сред обществото на морската ни столица.  Като една от главните причини за това тя изтъкна позицията на Варненска митрополия към гей-мероприятието.

Като представител на Българската православна църква за събеседник в студиото беше поканен о. Александър Лашков от столичния храм "Св. Троица", намиращ се на бул. "Константин Величков" 28. Отец Александър изрази своето мнение, че гей-парадът във Варна е израз на прекалено афиширане с хомосексуалните наклонности и че е изваждане на показ на интимния живот на човека - живот, на който по думите на отеца "не бива да се повдига така завесата". Отецът подчерта, че хомосексуалните не трябва да бъдат заклеймявани заради своята сексуална ориентация. С библейски аргументи той защити мнението на Църквата, че хомосексуализмът е противоестествено състояние и че човек е длъжен да се бори с него. Отец Александър сподели, че има духовни чада с хомосексуални наклонности и че той гледа на тях като на хора, които се нуждаят от помощ и именно в Църквата могат да я намерят. "Лекарствата,  които Църквата използвa, са постът, молитвата, изповедта и св. Причастие".

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил взе отношение към нарастващия проблем с областните управители на ДПС в страната. Той направи изявление, в което се казва следното:

"Във връзка с номинираните двама представители на ДПС за областен управител на Варненска област заявяваме своя протест. 

Българският народ е доказал своята толерантност към иноверни и инославни – евреи, арменци, турци и др. На тази тема на 19.2.2005 г. изнесохме доклад в гр. Виена по покана на Фондация „Pro Oriente”. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Монопол върху производството и продажбата на църковни свещи ще поиска Светият Синод от държавата. Сега печалбите отиват в частни лица, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Той и Старозагорският митрополит Галактион подготвят доклад за отношенията между държавата и Църквата. Документът ще бъде представен на предстоящия Църковно-народен събор през октомври в Рилския манастир. От продадените 1300 тона свещи през м. г. само 150 тона са отишли за издръжка на Българската православна църква, каза митрополит Гавриил.
(Източник: в. Стандарт)