Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Във Варна с тържествена св. Литургия бе отбелязан денят на успението на Божията майка. Литургията в катедралния храм "Успение Богородично" бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил  и Негово Високопреосвещенство Смоленския и Калининградски митрополит Кирил, завеждащ Отдела за външноцърковни отношения на Руската православна църква.
За богослужението на големия празник се бе стекъл многоброен народ. Катедралата не успяваше да побере богомолците. Далеч от стените на храма се виехе опашки от желаещи да влязат в църквата.

На този ден се навършват 125 години от полагането на основния камък на катедралата в морската ни столица. Денят на успението на Божията майка е обявен и за празник на град Варна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Moleben_15.08_1_focus.jpgАрхимандрит Флавиан и отец Димитър от църквата “Св. Георги” отслужиха молебен за осъдените в Либия медицински сестри и за заразените със СПИН либийски деца, предаде Агенция “Фокус”.
За втора поредна година на този ден - празника Успение Богородично - се отслужва молебен за добрия край на процеса в Либия и освобождаването на българките, каза отец Флавиан. Молим се за справедливост и освобождаване, допълни той.
"Днес сме се събрали, за да се помолим за осъдените български медици в Либия, както и за заразените деца. Вярвам в тържеството на истината." Това каза Росен Марков, инициатор на комитет “Защита на медиците в Либия”.
Пред Либийското посолство в столицата се събраха около 30 граждани. Там беше и майката на една от осъдените сестри - Кристиана Вълчева - Зорка Аначкова.

(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
За храмовия празник на Троянския манастир - Успение на Пресвета Богородица - хиляди миряни дойдоха днес в светата обител край с. Орешак. По традиция тържествена Света литургия тази сутрин отслужи Негово светейшество българският патриарх Максим, митрополити от Светия синод, игуменът на Троянския манастир, Мелнишкият епископ Генадий, и монаси.

В 11 часа иконата на света Богородица Троеручица, една от трите чудотворни български икони на Божията майка, беше изнесена от манастира. Литийното шествие се отправи към параклиса в местността “Могилата”, където иконата за първи път е била донесена през ХV век от румънски монаси. Тук патриарх Максим отслужи водосвет за здраве на всички, дошли на празника, които се опитваха да докоснат с ръце иконата, за да получат благословията й.
(БНР)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
PIC00372.JPGС концерт на Теодосий Спасов и Нона Йотова в Амфитеатъра в Несебър на 22 август се откриват "Дни на Иконописта 2005", своеобразно продължение на Фестивала на иконата, провеждан през 1992 и 1993 г. във Велико Търново и Арбанаси.
Фестивалът "Дни на Иконописта 2005"  ще срещне в Несебър изявени български и чуждестранни творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православната икона. В Конферентния център на Стария град ще могат да се видят икони на Гергана Симеонова, Тереза Миролюбова, Иван Стойнев, Светла Загорчева, Милена Прашкова, Димчо Димчовски, Зоица Коручева, Николай Латинов и др.
В рамките на фестивала лекции ще изнесат  Васил Гюзелев, Мариян Стоядинов, Елена Попова, Георги Каприев и Калин Янакиев. Форумът ще продължи една седмица.

(в. Сега)

 

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
sv_maxim_izpovednik.gifНа 13 август Православната църква  отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се празнува на 21 януари и на 13 август. На тези дни празнува своя имен ден и Негово Светейшество Българският патриарх Максим, който чества името на своя небесен покровител св. Максим Изповедник.
Св. Максим Изповедник (ок. 580-662 г.) е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.