Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
shipka.jpgС поднасяне на цветя, тържествени речи и панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, днес започнаха честванията на 128-та годишнината от Шипченската епопея.

 От 21 до 23 август 1877 г. на най-високите точки на Шипченския проход са се водили епичните боеве между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. В резултат от тридневните боеве Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на Шипченската епопея  загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

За откриването на тържествата днес присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, кметовете на Казанлък и Габрово, дипломати, депутати, политици, както и стотици граждани.

(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Екип от трима художници реставрират стенописите на средновековната църква “Св. Троица” в манастира край с. Раковица, област Видин. Тя е историческо място, където е взето решение за вдигане на въстание в Северозападна България срещу турските поробители през 1850 г. Средствата са отпуснати от Министерството на културата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Помощ на стойност 316 651 лв дари "Каритас" /международна католическа благотворителна организация/ на хората, пострадали от наводненията, съобщиха от организацията.
Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на вътрешните работи на Република Австрия, клоновете на "Каритас" в Австрия, Германия, Чехия и Католическата общност в България.
(БНР) 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Kiril3.jpgЗавърши тридневното посещение(от 13 до 16 август) на Смоленския и Калининградски митрополит Кирил от Руската православна църква в България. Той беше поканен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил да посети Варна и да вземе участие в тържествата по случай Успение Богородично (който е и денят на Варна), 125-годишнината от основаването на Варненската катедрала "Успение Богородично" и 126-годишнината от създаването на Военно-морския флот в България.

Kiril2.jpg На 15 август в катедралния храм  "Успение Богородично" в гр. Варна Варненският и Великопреславски митрополит  Кирил съвместно със Смоленския и Калининградски митрополит Кирил в съслужение с епархийското духовенство отслужиха света литургия. На празничното богослужение присъстваха множество граждани, сред които областният управител на Варна  Петър Кандиларов, кметът на  града Кирил Йорданов, генералният консул на Русия във Варна А. А. Джаримов и генералният консул на Украйна във Варна Oлег Барановский.

Същия ден във Варненска митополия беше даден прием в чест на Смоленския и Калининградски митр. Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия (ОВЦС МП), на който Високопреосвещеният гост се  срещна с  журналисти от  медиите, отразяващи посещението му в България.KirilS1.jpg
След това се състоя среща с областния управител на Варна Петър Кандиларов. В хода на беседата митрополит Кирил разказа за добрите взаимоотношения между Варненско-Великопреславката епархия на БПЦ и Смоленско-Калининградската епархия на Московската патриаршия. От своя страна  областният управител сподели с високия си гост  за социално-икономическите проблеми на Варненска област и за взаимодействието между светската и духовна власт на нейна територия.

На 16 август митрополит Кирил посети столицата София, където се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България А. В. Потапов. Преди отлитането си за Москва митрополитът отговори на  въпроси на българските журналисти.

 

 


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

На 18 август в село Стоб със света литургия, отслужена от местния свещеник Димитър в новия параклис "Св. Йоан Рилски", беше почетен денят на рилския пустиножител. Църковните служители бяха приготвили и курбан за всички жители и гости на селото. Парклисът "Свети Йоан Рилски" е строен със средства на дарители в продължение на 10 години.

(ФОКУС)