Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)

Дискутирахме въпроса за въвеждането на религията като редовен предмет в училище. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев след срещата си с патриарх Максим, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Вълчев е препотвърдил ангажимент, поет от неговия предшественик министър Игор Дамянов, за търсене на начин за назначаване на експерти по вероучение в регионалните инспекторати по образование. Образователният министър изрази надеждата си, че още до Нова година първите петима от тях ще бъдат назначени. Според него с тяхна помощ ще се направи преценка за ефективността и развитието на преподаването по вероучение.

(снимка - Б. Николов, вестник "Сега")

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Пловдивският митрополит Арсений отслужи благодарствен молебен по случай 120-та годишнина от Съединението в историческия катедрален храм на Пловдив "Св. Богородица". Той призова Божието благословение да бъде над всички българи в страната и извън нея, които искрено работят за България. На молебена присъства екс-президента на България Петър Стоянов, областният управител и кметът на Пловдив, политици и общественици от града.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В рамките на Седмицата на православната  книга във Варна Ловчанският митрополит Гавриил представи своята книга „Характерни черти на руските подвижници на благочестието от ХІХ в.”

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (4 Votes)
При приемането на Закона за вероизповеданията през декември 2002 г. у нас бяха регистрирани 30 вероизповедания, днес те са 70. Това каза директорът на дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет проф. Иван Желев, който бе гост на Седмицата на православната книга във Варна и изнесе доклад на тема „Свободата на вероизповеданията и новият закон за вероизповеданията”.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
На 2 и 3 септември в Синодната палата в София се състоя  заседание на Св. Синод на БПЦ. На него бяха разгледани текущи въпроси и бяха изслушани доклади по различни  проблеми, включително от овакантяването на Западно и Средно-европейската митрополитска катедра.

Приоритетна задача на срещата на архиереите беше подготовката за предстоящия Църковно-народен събор през октомври в Рилския манастир.  Следващото заседание на Св. Синод е насрочено за след средата на м. септември.