Мобилно меню

4.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (12 Votes)
Пловдивският митрополит Арсений ще покани главите на православните църкви от съседните държави за освещаването на храма "Св. Висарион Смолянски". Това е най-голямата църква, която се вдига в Родопите в последните 34 години. Средствата са осигурени от адвокат Тодор Батков.

Храмът се строи почти 2 години и ще бъде тържествено осветен на 2 юли тази година. Предполага се, че председател на катедралата ще стане завършилият богословие бивш кмет на Смолян Димитър Михайлов.

Източник: в. Монитор

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
nevski.jpgНационалният празник на България Трети март бе отбелязан със заупокойни панихиди в памет на воините, загинали за вярата и свободата на отечеството. В храмовете на всички епархии на Българската православна църква бяха отслужени и молебени за благополучието на родината ни.

На връх Шипка, редом до министър-председателя на България Сергей Станишев, бяха и Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Галактион.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
За първи път празникът се чества на 19 февруари 1880 г. (3 март по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър Втори и заключение на Санстефанския мирен договор".
От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България.


3mart2006_2.jpgТочно в 10.00 пред Паметника на незнайния воин в София започна церемонията по издигането на Националния флаг на България в чест на 3 март.
В присъствието на държавния глава и върховен главнокомандващ Въоръжените ни сили г-н Г. Първанов, министри от кабинета, лидерите на парламентарни групи, депутати, ръководители на вероизповедания и много граждани представителната гвардейска рота издигна флага на Републиката и мина с тържествен марш пред трибуната.
По време на церемонията бяха произведени 20 тържествени артилерийски залпа.
Президентът Първанов отказа всякакви коментари и изявления, но се спря при хората от подофицерско дружества "Гургулят".
На въпрос защо е избрал точно тях за да поговорят президентът заяви, че това са хората, които не са подвластни на политически каузи и държат високо Националния флаг. 3mart2006_3.jpg

След церемонията държавният глава и останалите официални лица запалиха свещ в катедралния храм "Св. Александър Невски".

В 12.00 ч. пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.


4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
03_mart.jpg3 март е забележителен празник, защото без него нямаше да има нито 6 септември 1885 г. – Съединението между Княжество България и Източна Румелия, без него нямаше да се случи и официалното провъзгласяване на независимостта през септември 1908 г.

Това каза в началото на словото си премиерът Сергей Станишев на връх Шипка.

Над 5 000 души присъстваха на връх Шипка днес. Сред гостите на тържеството бяха вицепрезидентът Ангел Марин, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Потапов, депутати, кметовете на Казанлък, Стара Загора и Габрово.
След церемонията премиерът Сергей Станишев, вицепрезидентът Ангел Марин и останалите официални гости поднесоха венци и цветя в криптата на храм-паметника на връха.

По-рано министър-председателят присъства на тържествен молебен за благоденствието и здравето на българския народ в храм-паметника "Рождество Христово" в село Шипка.
Тържествена литургия беше отслужена от старозагорския митрополит Галактион и свещеници.
Преди молебена в криптата на храма беше отслужена и панихида за загиналите в Руско-турската война български опълченци, руски и румънски воини.

bul_sergo_4.jpg3 март полага начало на един ускорен път за модернизация на България, на обществените отношения, на икономиката и най-вече на българската държавност, която за много кратък период от 2-3 десетилетия изгражда своите институции, войска, висши учебни заведения, система за развитие на нашата страна, което я прави лидер на Балканите в началото на 20 век. Българският народ заслужава своята свобода. На нас, в нашата история нищо не е дадено даром. Всичко българският народ е извоювал с труд, с пот, с много вяра, с желание да заеме своето достойно място сред другите европейски народи, подчерта министър-председателят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
zname_BG.jpgНационалният празник - Освобождението на България от турско иго, 3 март - беше честван тържествено по цялата българска земя и извън нейните предели.
Ето част от тържествата.


 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]