Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Pocrov.jpgНа първи октомври, празникът Покров Богородичен, едноименната столична църква празнува своя храмов празник. Св. Литургия ще отслужи предстоятелят на храма свещеноиконом Николай Танев. След това с молебен и водосвет ще бъде стартира новата учебна година в Енорийския център към храма.
Същия ден ще бъдe открита изложба на икони, стенописи и дърворезби на  участници в школите към центъра.

Енорийският център организира курсове за деца и възрастни.

За информация и записване за участие в инициативите на Енорийския център: тел. 953 35 23.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Sv.Troitza.jpgНа 2 октомври тържествено ще бъде отбелязана 170-годишнината от построяването на храма "Св. Троица" в Банско. Честванията ще започнат със св. Литургия, която  ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Vartolomei.jpg Вселенският патриарх Вартоломей е изпратил писмо до главата на Българската православна църква, в което изказва загриженост и съчувствие по повод заболяването му. “Възнасяме молитви към лекаря на душите и телата – нашия Господ за бързото възстановяване на драгоценното здраве на Ваше Блаженство, изразяваме Ви своите благопожелания за продължаване на широкото първойерархическо служение и Вашия принос към светото Православие”, се казва в писмото на Вселенския патриарх.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)
Църковно-народният събор на Българската православна църква ще се проведе от 10 до 13 ноември в резиденция “Бояна”.
Първоначално бе решено той да се състои през октомври, но поради недостатъчно време за организация той се отлага с един месец. Изместването на датата няма нищо общо със заболяването на патриарх Максим, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил след среща с министър-председателя Сергей Станишев. В разговора участваха още Невркопският митрополи Натанаил, Врачанският Калиник и Видинският Дометиан.
На срещата духовниците са получили разрешение да ползват Дом №2 на резиденция “Бояна”.
В тазгодишния събор ще участват 150 души. Гости от чужбина няма да има.

Източник: Агенция "Фокус"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
SS.Kiril_Metodii1_1.png"Проблеми на Кирило-Методиевото дело и на българската култура през IX-X век" е темата на конференцията организирана от Института по Кирило-методиевистика към БАН. Конференцията се провежда в София от 28 септември до 2 октомври 2005 година. Официалното откриване бе на 28 септември в залата на Българската академия на науките.