Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)
На 17 септември 2005 година бе представен новият православен сайт на фондация "Покров Богородичен" "Православие България".  Порталът разполага с библиотека от текстове, повечето от които предоставени от собственика на домейна pravoslavie.bg - издателска къща "Омофор". Представянето се състоя в тесен кръг в сградата на бившия медицински център "Покров Богородичен". Сега помещението е претърпяло основен ремонт и ще бъде използвано за офис на портала. Дизанът на сайта е професионално направен, като във всяка секция "шапката" се сменя. Проектът разполага и  със секция "Църквата", където е добре застъпена справочната част. От изпълнението личи, че в проекта са вложени много финансови средства и професионални усилия (за справка - по неофициални данни, бюджетът за тази година е десет хиляди евро).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
pokrainini_1.jpgВ Западните покрайнини в село Звонце беше осветена възстановената църква “Свети Пророк Илия”. Това е най-голямата църква в района, населен с етнически българи. Шест български общини са осигурили материалите за ремонта. БНТ дари икона на обновената църква.

Само на 3-4 километра отстояние от Трън по въздушна линия от сръбската страна на границата днес се освети църква. Със стара история от 1896 година. И още по-стари двери на иконостаса – от 1877, пренесени от предишната селска черква, която отнесли водите на река Ерма. Самоковски майстори изписали иконите.
И около още едно желание се въртяха днешните разговори между местните хора и гостите, дошли от другата страна на границата. Да се отвори нов граничен пункт при село Петаченци на 12 километра оттук. За да не се заобикаля на път за България през Цариброд и Калотина – с 50-тина километра.

Хората днес даваха кой каквото може за новата църква. Дарителите от България не бяха малко – граждани от София, общината Годеч, личен подарък от Огнян Герджиков. И БНТ дари икона – на днешния ден – с вяра, надежда и любов, че което не върви, ще потръгне.


Бел. ред. Синодално издателство на БПЦ също направи символично дарение от брове на "Църковен вестник" и "Духовна култура", които бяха изпратени за освещеването на храма от членове на делегацията от България.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
preobraz.jpgАнонимен дарител финансира проекта за реставрация на икони и стенописи в храма на Преображенския манастир край Велико Търново. Благодетелят пожелал да не се разгласява и размера на дарената сума, която обаче позволява на специалистите да извършат първата цялостна реставрация на един от най-прочутите български стенописи – колелото на живота на майстор Зограф.

1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
17 икони и 50 лв. са откраднати от църквата “Свети Архангел Михаил” в с. Поляна, общ. Стралджа. Кражбата е извършена през периода от 1 до 14 септември след срязване на катинара на входната врата. Това съобщиха от пресцентъра на РДВР-Ямбол.

Дървена икона с изображението на Свети Свети Кирил и Методий и неустановено количество монети са откраднати след взлом на катинарите и веригата на входната врата от църквата в с. Голямо Крушево, общ. Болярово. Престъплението е извършено за времето от 19 ч. на 13 до 10 ч. на 14 септември.  От църквата в с. Попово, общ. Болярово са откраднати около 6 лв. Кражбата също е взломна.   По трите случая са образувани заявителски материали.
(ФОКУС)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Еднодневен хоспис за бездомници да бъде създаден във Варна,e предложил  областният управител Петър Кандиларов по време на среща с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 13 септември. Идеята на губернатора е многобройните бездомни хора в морската столица да имат възможност да се изкъпят в хосписа, да получат нови дрехи, както и да минат медицински преглед. Дори и РДВР-Варна няма точни данни за броя на бездомните хора във Варна, заяви Кандиларов.