Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

640 420 tradiciiata na razpeti petyk celuvame plashtenicata i minavame pod masataВ навечерието на Велики петък Св. Синод на БПЦ публикува указания за провеждането на богослуженията в най-тъжния ден за православните. Архиереите отново призовават своите верни чеда „в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус“.

Владиците се разпоредиха „Поклонението пред св. Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред св. Плащаница.

4.9954337899543 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (219 Votes)

1 15.gifПреди 95 години, на Велики четвъртък – 16 април 1925 г., е извършен най-тежкият терористичен акт в историята ни, отнел живота на стотици и отприщил вълна от насилие в страната. Военната организация на Българската комунистическа партия посяга на съборния храм „Св. Неделя“. По това време в него се провежда опелото на ген. Константин Георгиев, убит на 14 април от други дейци на комунистите. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III, за които е било сигурно, че ще присъстват на опелото. На място загиват 150 души, а десетки умират по-късно от раните си.

Св. Синод на Българската православна църква излиза с послание, което е прочетено във всички храмове и е публикувано на 2 май 1925 г. в Църковен вестник. Ето откъси от посланието:

„С преголяма скръб трябва да подчертаем, че грозното злодеяние, извършено в съборната църква „Св. Неделя“, няма подобно на себе си в историята на човечеството. Домовете за молитва у разните народи още от най-старо време са смятани за места свети и неприкосновени, а често пъти и за убежищни центрове на гонените престъпници, където последните, доде се намирали под свещения храмов покрив, се чувствали в пълна безопасност, защото самите преследвачи смятали за грях да влязат в светинята, да ги заловят и накажат. В такъв именно свят и неприкосновен дом за молитва и в един от най-светлите църковни дни осатанените от злоба вероотстъпници и човекомразци с жестока подлост избиха стотици невинни души, и то по време на богослужение...

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

31В дните преди Възкресение Христово, предвидени за пролетна ваканция на учениците, Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна започва новата дейност, насочена към младежката аудитория – курс по фотография, наречен „Вярата на фокус“. Заради извънредното положение в страната курсът ще стартира дистанционно.

Темата Вярата на фокус също не е случайна. Освен овладяване на фотографски умения курсът има още една главна цел. Чрез средствата на творческата фотография да се покаже богатата духовна култура на Православната църква и същността на нашата православна вяра. Идеята на организаторите е младежите не само да се обучават, но и да бъде създадена общност от съмишленици. За свой девиз те са избрали мисълта на известния фотограф-портретист Юсуф Карш: „Човешкото сърце и душа са истинският обектив на фотоапарата“. Ръководител на курса ще е Мария Тодорова.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

2020 04 15 0954Ръководството на Софийска митрополия е осигурило десет хиляди маски за свещенослужителите и персонала на храмовете в цялата епархия. В изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб и църковните власти всички храмове трябва да провеждат дезинфекция на подовете и интериора на църквите, служителите да носят маски и ръкавици. Епархийското ръководство е разпоредило енорийските храмове да си набавят дезифектанти, но съобщава, че митрополията има възможност да осигури такива на председателите, които изпитват затруднения с набавянето им.

Във Велики вторник с благословението и от името на Н. Св. Българския патриарх Неофит Софийска митрополия дари на Дирекция „Жандармерия“ в София осемстотин санитарно-хигиенни лицеви щитове с предпазна плака CPS-19. Дарението беше връчено от Белоградчишки еп. Поликарп и получено от старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция „Жандармерия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 04 14 1632Редовните богомолци, които през последните години се черкуват в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, са подготвили видео с указания за четивата от богослуженията през Страстната седмица и на Възкресение Христово, за да се ползват от вярващите у дома – тук. Текстовете на четивата и песнопенията са комбинирани с изображения от Светите земи.

Богослуженията през Страстната седмица съдържат много евангелски откъси, които разказват за събитията от последните дни от земния живот на Иисус Христос и въвеждат богомолците в напрегнатата им атмосфера, изпълнена с много драматизъм. В същото време евангелските текстове, молитвите, песнопенията и богослужебните последования през Страстната седмица ни помагат не само да си припомним събитията от тези страшни часове, но и да ги съпреживеем и осмислим.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата