Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ИК 07 126 Св Иван Рилски 40x28На 7 декември, събота, от 10 ч. в салона на Софийска митрополия (ул. „Цар Калоян“ № 7) ще се проведе състезание по Религия за ученици от Софийска епархия. Инициативата е посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската св. обител.

В състезанието могат да участват ученици от 1 до 4 клас, които изучават Религия – Християнство-Православие. Всяко училище може да се представи с един отбор от общо до 17 ученика. Във всеки кръг участват ученици съответно от 1, 2, 3 и 4 клас, както следва: по трима ученици от 1 и от 2 клас, по петима от 3 и по шестима ученици от 4 клас.

Състезанието ще се проведе в четири кръга:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

safe imageСтудентският театър „Алма Алтер“ към СУ „Св. Климент Охридски“ получи книгата Иконите разказват за незрящи. Това стана след премиерата на постановката „Последна радост“ по Йордан Йовков, в която участват и незрящите актьори Андриян Асенов и Моника Методиева.

Книгата съдържа 12 икони с описание от Рилската св. обител, а изданието на „Двери“ излиза с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. То беше представено официално миналата седмица в залата на Софийска митрополия – тук.

За младите хора от „Алма Алтер“ това беше първи досег със света на православната икона и те не скриха своята изненада и вълнение. Вдъхновени, те решиха да организират посещение на Рилския манастир, който някои от тях не са посещавали никога досега.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

IMG 5530По установена вече традиция в духовните околии на Софийска епархия в навечерието на празника Въведение Богородично, който у нас се чества като Ден на християнското семейство и младеж, се провеждат детски и ученически концерти.

Инициативата за организирането им е на Софийска митрополия и те се провеждат с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В организирането на концертите важна роля имат учителите по Религия и тези от църковните училища, както и местните свещеници. Музикалните прояви се съпътстват от изложби на детски рисунки, драматизации и други прояви на детско творчество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

IMG 5565

Днес Националната брайлова библиотека, която се помещава в Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ в София, получи безвъзмездно екземпляри от издадената наскоро книга Иконите разказват за незрящи. Изданието, дело на екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“, беше отпечатано с благословението на Св. Синод на БПЦ и съдействието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. То съдържа описание на 12 икони от Рилския манастир, представящи основните християнски празници от църковния календар от Въведение Богородично до Петдесетница. Текстовете разказват за евангелските събития, залегнали в основата на празниците, за символиката на иконата, за значението на цветовете и жестовете.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2019 11 18 0939На 21 ноември, Въведение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Софийска митрополия организира духовен концерт, посветен на празника, който е и Ден на православната християнска младеж и християнско семейство.

Концертът ще се проведе от 18 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София.

Вход свободен!

Програма:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.