Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

001Детското списание „Камбанка“ продължава да поднася интересни и поучителни четива за малки и големи и през новата учебна година. В този брой децата ще се запознаят с обширното житие на свети ап. Андрей, както и с един почти наш съвременник - грузинския светия Гавриил Ургебадзе.

Рубриката “Църковни празници” разказва за празника Рождество на Пресвета Богородица. Историите от Патерика ни срещат със св. Антоний Велики. Има прекрасни разказчета и притчи, които са поучителни за малки и по-големи деца. Особено трогателен е разказът за състрадателното сърце на ,,Малката Васула“.

Молитвата към Светата Троица, която е основополагаща за християните, е обяснена от отец Дончо. Той разказва също за мястото и значението на хоругвите в църковното богослужение.  Библейски разказ ни връща към ветхозаветните времена и ни среща с мъдрия цар Соломон. Рубриката “Малки готвачи”  този път предлага доста сериозна рецепта.

Детското списание „Камбанка” се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан  от енорията при храм „Св. Атанасий” град Варна. Разпространява се безплатно.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

196С голяма радост християните в Поморие посрещнаха в най-стария поморийски храм „Преображение Господне“ икона на св. Яков Изповедник, епископ Анхиалски, чието име доскоро беше непознато на църковната общност у нас. Големият аскет, останал във византийските извори и като св. Яков Велики, е живял през иконоборческия период и за близо две десетилетия е оглавявал епископската катедра в Анхиало като сподвижник на св. патр. Тарасий.

Тематичната вечер, посветена на големия светец, събра в църквата „Преображение Господне“ множество поморийци, но също и християни от Бургас, Ахелой и други близки градове, пожелали да научат нещо повече за живота на този светител.

Д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ разказа за своето проучване върху живота на св. Яков. Самостоятелно житие на светеца не е достигнало до нас, а сведенията за него черпим от житието на неговия ученик св. Антоний Нови. Св. Яков е бил духовен старец на св. Антоний, въвел го в молитвения живот в исихия (духовен покой). Тук откриваме и първото сведение за светеца като епископ на Анхиало: „Там той (Антоний) намерил живеещия наблизо отшелник св. Яков, бивш епископ на Анхиало в дните на светейшия Константинополски патриарх Тарасий. Той го научил на правилото за пълен покой и уединение, като получил от този светец най-голямо умиротворение, [а в негово лице придобил] опитен лекар за душевните страдания“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

IMG 7058Ресурсният център на катедрата по Специална педагогика и логопедия на Факултета по науки за образованието и изкуствата получи като дарение два броя от книгата Иконите разказват за слепи, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия.

Дарението приеха проф. дпн Мира Цветкова и гл. асист. Маргарита Томова, които подготвят студентите за работата им като учители на незрящи ученици. Ресурсният център събира на едно място изданията, свързани с обучението на и за незрящи, учебните материали, помощните средства за слепи, както и учебни материали, изработвани от студентите.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи приветствие за началото на новата учебна година. В него той се обърна към учители, ученици и служители в администрацията на българските училища. Патриархът заяви, че моли Бога новата учебна година да бъде здрава и успешна, мирна и благословена. „Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще“, каза Негово Светейшество.

В приветствието си той каза още: „В своята хилядолетна история православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие. Вярваме, че това ще продължи да бъде така и занапред, тъй като всички ние днес градим върху основи и традиции, които са здраво вградени в народния дух. Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг. Да бъде благословено началото на новата учебна година!“.

На 15 септември учениците в цялата страна тръгнаха на училище при специално разписани противоепидемични мерки.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

2020 09 15 21 20 54От 10 септември ръководството на Софийска митрополия е назначило нов игумен на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Св. обител ще се ръководи от йером. Силуан (Петров), на снимката, досегашен брат на Църногорския манастир. Той идва на мястото на изпълняващия длъжността игумен прот. Константин Стойчев. Последният е известен като сътрудник на игумена на Църногорския (Гигински) манастир архим. Никанор и се сочи като активен обновител на храмове и манастири.

През миналата година, докато е и. д. игумен на Жабленския манастир, св. обител е ремонтирана по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони и изпълнен от пернишката фирма „Димел“ ООД. Сайтът на Софийска митрополия съобщава, че „през 2019-2020 г. в манастира се направи основен конструктивен ремонт на храма и се облагороди околното пространство, като е направена и ограда“. От същата статия (тук) става ясно, че предишните обитатели на манастира през последните десетилетия не са се грижили за сградния фонд и храма на обителта.

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата