Мобилно меню

4.4634146341463 1 1 1 1 1 Rating 4.46 (41 Votes)
1_21.jpgПловдивска митрополия е разработила проект за православна телевизия, която ще се предава по интернет. Програмата на новата медия ще може да се гледа чрез уеб страницата на местната митрополия. Началото на проекта ще бъде дадено на 11 февруари с директно предаване на Света божествена литургия в храма „Света Марина”. Веднага след богослужението в митрополитския салон в двора на храма „Света Петка" ще бъде представен сайтът www.plovdivskamitropolia.bg”. Новата телевизия е част от дългосрочен медиен проект на Пловдивска митрополия за диалог на Българската православна църква с хората.

Идеята за новия тип общуване е на митрополит Николай. Продуцент на продукцията на телевизията ще е Пловдивска митрополия. Духовен надзорник и директор на Православната пловдивска телевизия ще е архимандрит Арсений.

В екипа работят богослови, свещеници и журналисти под ръководството на митрополит Николай. Тяхната амбиция е да поставят творческата рамка на 24-часова православна телевизия, в реализацията на която да участват всички миряни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
След вечернята в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" тази вечер беше отслужена панихида за покойните ректори, декани, професори, доценти, асистенти, преподаватели, служители, студенти във факултета в неговата 87-годишна история. Присъстващите преподаватели, служители и студенти заедно се помолиха за душите на отишлите си от нас колеги, както се казва в академична среда, но и за роднините и близките на всички, които в този час изпълниха единствения постоянно действащ академичен параклис в България. Панихидата беше отслужена от свещеник Стефан Паликаров от София, възпитаник на факултета и понастоящем ефимерий в Троянския манастир. Сред присъстващите студенти мнозинството бяха от задочния курс, които през тези седмици имат очни занятия.

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (11 Votes)
На 4 февруари в библиотечно-информационния център на Православния богословски факултет на Великотърновския университет беше представена книгата на гл. ас. д-р Росен Русанов „Търновската митрополия в началото на ХХ в. при митрополитите Антим, Йосиф и Филип”. Книгата представи д-р Свилен Тутеков, който подчерта нуждата от подобни изследвания, които могат да ни покажат как Църквата е организирала своя живот, дейност и мисия в една конкретна историческа епоха, на конкретно място и в конкретна социална и културна среда, което може да бъде отправна точка за трезв богословски анализ на съвременната ни църковна действителност.

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_57.jpgПропадане на льосовата земна основа след висока степен на водонасищане е евентуалната причина за възникналите внезапни деформации по сградата и предверието на църквата „Свето Преображение Господне” в Свищов и терена около храма, който бе затворен за посетители в края на януари. Това е становището на „Геозащита” – Плевен, съобщи зам.-кметът на община Свищов инж. Мария Дочева. Мнението на специалистите, изразено в становището, е, че основните фактори, водещи до високата степен на водонасищане, са инфилтрацията на значително количество повърхностни води в земната основа и евентуални аварийни течове от ВиК системата в района около църквата. „Заради образуваната снежната покривка в момента не могат да се открият белези от други геодинамични процеси и не може да се даде категорична оценка за размера и причините за деформацията на храма”, поясни инж. Дочева. При подходящо време ще бъде извършен повторен инженерно-геоложки оглед на терена около църквата и на самата сграда.
 
Според становището на Геозащита продължаващото развитие на деформационните процеси създава предпоставки за пълното разрушаване на един от най-големите православни храмове в Свищов, построен през 1836 г. От 22 януари църквата е затворена за посетители, а теренът е ограден с предупредителна лента, след като в близост до една от колоните в храма зейна дупка с дълбочина около 1,5 метра и широчина над един метър.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)
2_9.jpgВ криза ли е съвременното семейство, обречен на изчезване ли е традиционният брак  и може ли Църквата да помогне за неговото спасяване  – „Вяра и общество” търси отговорите на тези въпроси в разговор с духовници и богослови от различни християнски изповедания от Източна и Средна Европа, които се срещнаха във Велико Търново по инициатива на холандската фондация „Църквата в действие”. Според Хелейн Зоргдрагер от Холандия „Църквата може да предложи духовни и морални ценности, както и умения как да се развиват отношенията между хората, което е особено нужно за съвременния човек и което много му липсва в нашите общества: как да развиваме нашите отношения, как да израстваме ние в тях; как да се научим да бъдем верни и отговорни в най-интимните си отношения, които имаме.”  Протойерей Василий Чобану от Молдовската православна църква смята, че младите хора, които искат да създадат семейство, трябва да бъдат научени „да прощават и да проявяват търпение – двете основни качества, върху които се гради домът на щастието”. В същия материал отделяме внимание и на един от споровете, който продължава да съществува в Църквата:  дали бракът на семейните и безбрачието на монасите в еднаква степен могат да издигнат човека до Бога?

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]