Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

сионийНегово Светейшество Българският патриарх Неофит ще посрещне празника на Успението на Божията майка в Троянския манастир "Успение Богородично". В манастира се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица и по традиция хиляди ще се стекат да се поклонят на чудотворния образ и да се включат в литията за празника.

Това посещение на патриарх Неофит в известен смисъл е и юбилейно за него. В тази обител патриархът беше постриган за монах преди 40 години - на 3 август 1975 г.

Патриарх Неофит на 15 август, неделя, ще отслужи празничната св. литургия, а след това ще поведе литийното шествие с иконата на Божията майка. Иконата "Св. Богородица Троеручица" е древно копие на прочутата икона на св. Йоан Дамаскин - Троеручица, която се съхранява в Хилендарския манастир.

Вчера в новата зала на манастира "Архимандрит Хаджи Макарий" се проведе благотворителен концерт с църковни песнопения за набиране на средства за възстановяване на скита "Св. Никола". Кампанията за въстановяването му стартира през месец юни и е под мотото "Скитът "Св. Никола" - духовен подслон в Троянския Балкан". През тази година се навършват 230 години от неговото построяване. Събраните средства ще бъдат вложени в цялостен ремонт на скита - възстановяване на храма и помощната сграда, оформяне на пътеката до скътаното високо над с. Орешак манастирче (пътеката е известна с необичайната си „маркировка” – шеговити надписи отпреди много години, дело на родолюбив местен монах), поддържане на намиращия се в двора гроб на Велко войвода - ктитор на "Св. Никола", възстановяване и ремонт на аязмото. Има идея за участие в ремонтно-възстановителните работи да се привлекат и доброволци, които да помогнат за делото със своя труд. Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий информира, че вече е готов металният кръст, точно копие на стария, който ще бъде поставен на покрива на ремонтирания храм.

Снимка: Кмета.bg

 

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

1Етрополският манастир "Св. Троица" има собствен сайт (тук), съобщават от община Етрополе. В сайта може да се намери информация за основаването на манастира и за светините, пазени в него, между които са мощи на св. Безсребърници и лечители Козма и Дамян, както и чудотворната икона на обителта "Старозаветна Троица", рисувана от зограф Недялко от Ловеч през 1598 г.

Поместена е информация за поклонниците, които желаят да посетят обителта и да пренощуват там, като са описани различните стаи и съответно цени за нощуване. Изрично се подчертава, че в манастира не се допуска употреба на алкохол и оставащите в манастира трябва да спазват приличие в облеклото и поведението си, както подобава в манастир.

Сайтът е снабден с богат снимков материал, включително и на ръкописи, свързани с историята на манастира. Има и рубрика "Новини", където се публикува информация за празничните богослужения в обителта.

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

vladika smallНа музикалния пазар у нас се появи нов двоен CD албум, озаглавен "Православна музика за малки и големи", издание на Ловчанска св. митрополия.

Първият диск на албума съдържа детски песни с православна тематика в изпълнение на ръководителя на проекта Олга Цветкова и детска вокална група "Малчугани" към Музикален център "Art Libitum" с художествен ръководител Йордан Владев. Музиката е композирана по стихове на архим. Серафим (Алексиев), мон. Валентина (Друмева) и Росица Николова и е дело на Олга Цветкова, музикален педагог, артист-изпълнител на част от детските песни, както и на художествените текстове към тях, богослов и концертиращ музикант, носител на награди от национални и международни конкурси. Аранжиментите са направени от Иво Минков и Йордан Владев. Духовната поезия в албума принадлежи на доц. архим. Серафим (Алексиев, 1912-1993 г.), Росица Николова и Магдалина Ковачева.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

IMG 4858От 1 до 7 август в Троянската св. обител се проведе традиционният събор на Българското иконографско сдружение. В рамките на седмица в манастира си дадоха среща 30 зографи от България, Сърбия, Румъния и Италия. Те участваха в богослужението в манастирския храм и се потопиха в атмосферата на ставропигията. За първи път манастирът е домакин на събора на иконографите.

Изложбата с техните творби беше открита на 1 август от Западно- и Сердноевропейския митрополит Антоний и Величкия епископ Сионий, игумен на манастира. В приветствието си игуменът отбеляза, че светата обител е най-подходящото място за работа на зографите, които имат нужда от специална настройка на духа, от пост и молитва, за да преведат молещите се пред иконата до нейния първообраз. Двамата архиереи пожелаха на участниците в събора благодатни дни в манастира и успех на тяхната среща.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

SAM 3498Неврокопският митрополит Серафим лично присъства на закриването на лятната школа по иконопис за деца, съвместна инициатива на Младежкия дом в Благоевград и Православен информационен център при Неврокопската митрополия.

В рамките на школата участниците се запознаха с принципите на иконографията и рисуваха икони на св. Йоан Рилски Чудотворец, които ще бъдат подредени в изложба в деня на откриването на новата учебна година на Православния център на 1 септември.

Инициативата беше изключително интересна и ползотворна за малките художници, които очакват следващите издания на иконописната школа. Тогава децата ще преминат към рисуване върху дъски и ще напреднат още повече в зографското изкуство. При закриването на школата митрополит Серафим поздрави учениците, като им пожела здраве и напредък в усвояването на изкуството на иконопистта.

На 20 август всички малки художници ще посетят Рилския манастир като част от обучението им в школата. 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]