Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Свещен за пловдивчани и епархиотите на Пловдивска епархия нарече Пловдивският митрополит Николай деня 31 май, когато св. Православна църква отбелязва паметта на св. ап. Ерм, който според преданието пръв благовестил Христовото Евангелие в древния Филипопол (дн. Пловдив). Той основал в него християнска община през 36 г. сл. Хр., на която станал и първи епископ.

"Свещен, защото от дълголетно забвение излиза името на основателя на Пловдивската митрополитска катедра, съратника и приятеля на св. ап. Павел, когото последният поздравява в посланието си до римските християни. Не са много градовете, които могат да се похвалят, че са апостолска катедра; и ние трябва не само да се гордеем с това, а и да не забравяме вече никога името на св. ап. Ерм" - каза архиереят.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
petition_logo.jpgНа 1 юни  в Народното събрание бе внесена Петиция с препоръки на Az-Deteto.com и партньорите в кампанията 'Аз съм! За всяко дете - семейство'. Целта на кампанията е да ограничи броя на децата, които растат и се възпитават в институции. Докуменът бе приет от председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Светослав Спасов. Петицията, която събра над 7000 подписа, беше връчена на г-н Спасов от посланика на българските деца - 10-годишната Александрина.

С това първият етап на кампанията 'Аз съм! За всяко дете - семейство.' завършва. Следващите стъпки са планирани за есента - като основните ще бъдат в посока контрол върху институциите, по отношение дали  предложенията са обсъдени и дали са предприети мерки за прилагане на препоръките от петицията.

Текстът на петицията: тук

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
По решение на Св. Синод на БПЦ Русенският митрополит Неофит ръкоположи днес богослова Иван Добрев от Казанлък, докторант в Богословския факултет на университета в Яш, Румъния, за дякон, а утре предстои да го ръкоположи за свещеник. По молба на Аркалохорийския митрополит проф. д-р Андрей (о. Крит, Цариградска патриаршия) бъдещият свещеник ще работи като мисионер в неговата епархия.

В службата в русенската църква "Св. архангел Михаил" взеха участие архим. Емилиян, председател на храма, ставр. иконом Петър Тотев, представител на БПЦ в Букурещ и завеждащ българската църква "Св. пророк Илия" там, и други свещеници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
6_638ec.jpgСветият Синод на Украинската православна църква (в състава на Руската православна църква) е удостоил зам.-областния управител на Добричка област Михаил Стоев със специална грамота, съобщават от делегацията, посетила украинското село Лощиновка по повод 10-годишнината от възстановяването на църквата "Св. Троица" там. “За старанието и труда за светата Църква“– така е записано в документа, подписан от митрополита на Киев и на цяла Украйна Владимир. Според запознати това е първата грамота, която в ново време Църквата в Украйна дава на българин.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (8 Votes)
Съдействие от Църквата ще потърсят защитниците на брака от сдружението "Да защитим семейството", заяви Стоян Георгиев от организацията. "Ако законът предложи като равностойни двете алтернативи (брак и съжителство), много хора ще предпочетат да не сключват брак, а това носи риск за децата им. Вероятността за раздяла при неженените родители е 4-5 пъти по-висока, отколкото на сключилите брак", аргументира се Георгиев.

Той се закани стотици български семейства да излязат на протест, ако парламентът опита да промени законодателството. От форума представиха данни, че средната продължителност на съжителствата във Великобритания е по-малко от 2 г., а 84% от двойките се разделят в рамките на 5 г. В САЩ пък след петата година едва 10% от живеещите на семейни начала продължават връзката.


104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]