Мобилно меню

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)
1_65.jpgВъзстановява се монашеският живот в манастира „Св. Петка Мулдавска” край Асеновград. C благословението на Пловдивския митрополит Николай в манастира е изпратена монахиня Юлита. Това е част от активната политика на митрополит Николай за укрепване на духовния живот в епархията и съживяване на множеството свети места там.

Най-старите сведения за манастира „Света Петка Мулдавска” датират от Второто българско царство. Както всеки от българските манастири, така и манастирът край село Мулдава не се намира на случайно място. Построен е в близост до древен целебен извор, наблизо до прочутите „Четиридесет извора”. Мулдавският манастир е бил опустошаван многократно по времето на османското владичество, но и възстановяван от българския народ. Манастирската църква е от епохата на Възраждането, рухнала през 1946 г. и възстановена през 1951 г. при управлението на тогавашния Пловдивски митрополит и бъдещ Български патриарх Кирил. Голяма част от архитектурата и зографията на манастира се считат за образец на българското възрожденско изкуство. „Св. Петка Мулдавска” е не само важен паметник на нашата култура, но и непреходно място на българския православен дух.

Припомняме, че монахиня Юлита бешe постригана в монашество през изминалата година пред стените на манастира "Св. Кирик и Юлита", стопанисван от Съюза на архитектите. Тя бeше определена за игуменка на обителта, но доднес между спорещите страни в лицето на Пловдивска митрополия и Съюза на архитектите няма постигнато споразумение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_59.jpgПараклис в памет на 28 загинали руски офицери се изгражда в Стражица. Това каза Стефан Стефанов, кмет на града. Строежът, който е започнал през месец май, се финансира по програмата ''Красива България''. Очаква се проектът да бъде завършен до ноември месец тази година. Параклисът е поместен в двора на църквата ''Света Богородица'', в чийто двор са погребани 28-те руски офицери, служили като охранителна застава през Освободителната война.

Храмът "Света Богородица" е обявен за художествен паметник на културата. В двора му е било построено първото килийно училище на региона, което е затворено през 1947 г. След земетресението от 1986 г. от сградите в църковния двор остават само основите. През 2006 г. отново с дарения и доброволен труд храмът е възстановен в първоначалния си вид. Обектът е одобрен за финансиране през 2009 година по проект "Красива България". Реализацията на проекта включва: изграждане на битова сграда със застроена площ 90 кв. м. на един етаж; изграждане на параклис и направа на 250 м. ограда на църковния двор, благоустрояване на околно пространство. Бюджетът за реставрациите и изграждането на параклиса е 166 663 лв.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
_2Малката триконхална църква от 11-12 век е най-интересният обект в пределите на средновековната крепост “Кракра” в Перник. Това каза студентката по история Милена Милошева - ръководител на младите екскурзоводи от средношколската археологическа експедиция. В сравнение с всичките осем църкви в крепостта градежът на най-малкия по площ храм е бил много по-нежен, имал е изящна мазилка и се е намирал в непосредствена близост до болярския дворец. Вероятно най-красивата и най-кокетна постройка в пернишката крепост е бил храмът на владетеля, каза Милошева. Проходната църква е изградена на най-опасното място - централния вход на крепостта и е уникална с това, че е двуетажна. Вероятно е единственият такъв храм в българска крепост. Той символизира портата на Бога. Към него е имало и крипта.

4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (10 Votes)
1_58.jpgПловдивската семинария изпревари софийската за ремонта. Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет не може да финансира и двете, призна пред „Новият глас“ шефът й Емил Велинов. Затова решили да удовлетворят молбата на митрополит Николай, който поискал 100 000 лева за обновяване на Пловдивското духовно училище. Дирекцията изпратила половината, с които стартирали възстановителните дейности в сградата. „Нямаме пари. За софийската семинария ни трябват поне 650 000 лева. Най-вероятно ще я оставим за догодина“, уточни Велинов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)
1_53.jpgИконата на света Богородица, която е свидетел на "Страшното", ще бъде изложена постоянно за поклонение на вярващите в църквата "Свети Николай" в Карлово, каза отец Лазар Василев от карловския храм. Иконата на света Богородица е повече историческа, защото е свързана със събития в периода на Освобождението на града през 1877 година. Тогава разузнавателен руски отряд преминава през Карлово. Турците напускат града и бягат към Пловдив. След като става ясно, че това не е основната руска армия, турците се връщат и избиват над 800 карловци. Денят е Илинден и много християни са се събрали в църквата "Свети Николай". Те са избити в храма и в двора на църквата, където днес е поставен и паметникът по повод трагедията. Тези събития карловци са нарекли "Страшното". По време на безчинствата на турците в църквата те са удряли с ятаганите си иконата на света Богородица, избодени са дори очите на иконата, която е доста голяма и масивна. След тези събития карловци съхраняват чудотворната икона в църквата, но тя не е изложена постоянно за поклонение. Основната причина е, че в църквата не е намерено подходящо място, където да бъде поставена и да остане далеч от посегателства. Сега сме взели решение иконата да бъде изложена постоянно. Тя ще бъде поставена на обезопасено място и прикрепена към една от колоните със стоманени елементи. Подготвили сме и специална рамка и обков. Иконата е запазена във вида, в който е останала след "Страшното", и е символ на стремежа на карловци да запазят вярата, езика и народността си, каза също отец Лазар.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]