Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

Основен камъкЗапочна градежът на нов храм в чест на новомъченика св. Игнатий Старозагорски в квартал „Самара“ в Стара Загора. Митр. Глактион постави крайъгълния камък на църквата, съобщава в-к „Труд“. Кръстокуполната църква в близост до монумента „Бранителите на Стара Загора“ ще бъде с размери 17 на 14 м, а височината ѝ ще e 12 м. Тя ще се строи изцяло от дарения. Желанието е след три години, когато се навършват двеста години от мъченическата смърт на преп. Игнатий Старозагорски, на 8 октомври да се освети и отслужи първата служба в храма. По решение на епархийското ръководство южният престол ще бъде посветен на св. Ириней Лионски.

„Конструкцията е от вечни материали. Ще бъде направена със стоманобетон, с каменни сводове и облицовка от бял врачански камък“, обясни арх. Иван Иванов, който заедно с колегата си Делян Каменов е дарил проекта. Теренът е общинска собственост, но е отстъпено правото за строеж на новия храм.

„Искаме да поставим началото на сътрудничество между Старозагорската епархия и Художествената академия в София. Хубаво е студентите да работят в нашите църкви“, коментира арх. Иванов, цитиран от вестника. Затова и новият храм ще бъде изографисан от студенти от академията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

2_1.jpgОрганизационният комитет на Международния конкурс за написване на хорова песен СИМЕОНИС-2011 обяви резултатите от тазгодишната творческа надпревара. Четиринадесет автори от девет държави (България, Гърция, Италия, Канада, Китай, САЩ, Турция, Унгария и Украйна) са представили за участие в конкурса петнадесет песни, отговарящи на регламента.

Журито, председателствано от композитора Стефан Илиев, главен секретар на Съюза на българските композитори, не присъжда първа награда. Излъчени са две втори награди – за песните „Jalk Turkusu Temsindan“ от Атилла Саглам – Турция и „Първо либе“ от Димитър Костанцалиев – България. Присъждат се и три трети награди – за „Tristis est“ от Кристина Мьодьори – Унгария, „Apogevmatino tchai“ от Георгос Папамитру и „Достойно есть“ от Христо Атанасов – България.

Христо Атанасов е студент в Шуменския университет, специалност „Педагогика на обучението по музика“. Неговата песен ще прозвучи за първи път по време на юбилейния концерт на Университета на 12 септември.

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

1_5.jpgЕпархийският съвет на Сливенска митрополия е разгледал постъпилите материали по повод конфликта между двамата енорийски свещеници при храм „Св. Богородица“ в Несебър – ик. Петър Косев Косев и свещ. Димитър Иванов Илиев. От преписката и разговори на членове на съвета с двамата свещеници е констатирано, че от много време между тях липсват братски взаимоотношения, който факт е станал достояние на православните християни в града. Епархийският духовен съвет, като е изслушал и двамата свещенослужители, е преценил, че недобрите взаимоотношения между тях уронват авторитета на епархията и на Църквата като цяло. Затова двамата са били приканени да се помирят, да си простят и да подпишат декларации, в които те заявяват, че „искрено си прощават обидите и се помиряват в името на Отца, Сина и Светия Дух; и в бъдеще да продължат съвместно братско енорийско служение; ще се ръководят от каноните на Православната църква и от разпоредбите на Устава на Българската православна църква; и с поведението си няма да дават повод за съблазън и да бъдат критикувани от православните християни“. Ако двамата духовници не изпълнят обещанието си, те ще бъдат преместени от Несебър, заявява в решението си Сливенският епархийски съвет. Цялото решение е публикувано в сайта на Сливенска митрополия.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

1_4.jpgЕпархийският съвет на Сливенска митрополия е разгледал молбата на българската църковна община в Малта да премине от диоцеза на Западно- и Средноевропейска епархия към диоцеза на Сливенска епархия. Въз основа на православните канони и устава на БПЦ молбата на църковната община в Малта е била отхвърлена. Същевременно припомняме, че на завършилото неотдавна заседание на Св. Синод не беше взето становище по решението на Старозагорския митрополит Галактион да приеме под своя юрисдикция българската община в Рим. В този контекст решението на Сливенския епархийски съвет за аналогичен случай играе ролята на прецедент. Публикуваме пълното решение на Сливенска епархия, поместено в нейния сайт:

„Епархийският съвет разгледа протокол от общото събрание на Българската православна църковна община „Св. мъченици Георги Софийски“ на о-в Малта от диоцеза на Българската източноправославна епархия в Западна и Средна Европа, с който е прието решение да се отправи молба до Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий да приеме под омофора си за духовно обгрижване и бъде включена в диоцеза на Сливенска епархия Българската православна църковна община „Св. мъченици Георги Софийски“ на о-в Малта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

На 7 юли столичната Митрополитска катедрала „Св. Неделя“ отбелязва своя храмов празник. Богослужението на този ден оглави Знеполски епископ Йоан, викарий на Негово Светейшество като Софийски митрополит. Негово Светейшество Българският патриарх Максим взе молитвено участие. В тържествената св. Литургия служиха още епископите Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, и Браницки Григорий, игумен на Троянския манастир, както и ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, и предстоятели на столични храмове.

Много миряни бяха дошли да почетат храмовия празник на катедралата и да се помолят на св. великомъченица Неделя.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]