Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (26 Votes)
св. ТрисветителиНа 30 януари е празникът на светите Трима светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. От първия конгрес на висшите православни богословски школи, проведен през 1936 г. в Атина, този ден е обявен за празник на висшата богословска наука. Оттогава непрекъснато и в Софийския богословски факултет, както и в правоприемницата му, Духовната академия „Св. Климент Охридски”, денят на светите Трима светители се чества като втори празник на православното богословие след деня на св. Климент Охридски.

Тази година в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет ще бъде отслужена архиерейска света литургия от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и само той – възпитаник на факултета. Той ще произнесе и проповед за „трите най-велики светила на трислънчевото Божество”. Началото на утринното богослужение е в 8 ч., а на светата литургия – в 9 ч.

От 10 ч. в аулата на факултета ще бъде прочетена празнична лекция от доц. д-р Емил Василев Иванов, преподавател по Християнска археология, на тема: „Светите Трима светители в християнското изкуство - в светлината на нови данни”. След това смесен хор под диригентството на докторант Елица Христова ще изнесе концерт от църковни песнопения.

В навечерието на празника в академичния параклис ще бъде отслужена празнична вечерня от 18 ч. След това в деканата на факултета ще се проведе среща на някогашните стипендианти на Източноцърковния институт в Регенсбург с дългогодишния директор на института прелат д-р Алберт Раух.

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (45 Votes)
_3Днес гостът от Московската духовна академия професор протодякон Андрей Кураев изнесе втора беседа пред столичната общественост. Беседата на тема „Евангелската проповед в съвременния свят” беше без превод на български език. Състоя се в Руския културно-информационен център на ул. „Шипка” № 34 от 15 ч. Понеже този път лекторът не беше прекъсван за превод, той говори повече от три часа, включително отговорите на зададените му въпроси.

В познатия си научно-популярен и апологетичен стил той с лекота разясняваше научно-богословски понятия и често разведряваше с остроумието си публиката, която докрай не показа никаква умора.

С голяма загриженост той изтъкна нуждата от добри свещеници, които да проповядват словото Божие и да са по-близо до хората, до това, което днес интересува младите; да могат да разговарят по темите, които вълнуват днес хората и обществото като цяло.

„Много е трудно да се опазиш да не попаднеш при Сцила или при Харибда, каза той (още Омир споменава за тези опасни за мореплавателите скали, почитани в древност като сурови божества; локализират ги на различни места - от Босфора през Месина, Сицилия, до Канарските острови – б. р.) и продължи: Сцила е елитарният батюшка, който е далече от хората. А Харибда е противоположният на него – „свой човек”. Много трудно е да се балансира между тези два полюса. Както на времето по-лесно е било да отхвърлиш политическия режим, да емигрираш и някъде в Америка измежду небостъргачите да се радваш, колко си православен и колко си непримирим с комунизма, отколкото да стоиш в Русия и да се опитваш да балансираш и да останеш православен при съществуващия богоборчески режим.”

3.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (75 Votes)
1_37.jpgСливенският митрополит Йоаникий коментира на пресконференция отварянето на досиетата. Ето какво каза той вчера пред медиите:

"Много хора ангажира и даже смути въпросът с досиетата. Как Божият служител, който издига ръце за благослов, който се моли за паството си и прощава, да бъде сътрудник на ДС? Как съвместява това дело? Когато човек е спокоен и има вътрешен мир, тогава всичко останало е второстепенно. Обещах да видя.

4.0188679245283 1 1 1 1 1 Rating 4.02 (53 Votes)
Вчера следобед аулата на Богословския факултет на Софийския университет беше препълнена заради обявената лекция на протодякон Андрей Кураев. Клирикът на Руската православна църква е много известен у нас с апологетичния си дар и умението за диалог с различни хора и общности. Благодарение на неговите книги и публикациите му в интернет творчеството му е добре познато на българската публика. Затова интересът към срещата наживо с Андрей Кураев беше съвсем очакван. В аулата присъстваха не само преподаватели и студенти от Богословския факултет, но и свещеници, богослови, журналисти, много млади хора.

В началото на лекцията протодяконът беше представен от декана на Богословския факултет доц. Александър Омарчевски. Темата, по която говори Андрей Кураев, беше „Предизвикателствата пред съвременното богословие”. Той се спря на няколко ключови подтеми като православния етос, икономията в Църквата, приложението на църковните канони днес, ролята на свещеника, границите на Църквата и много други.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)
БолградПремиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ни ще помогне финансово за възстановяване на опожарената българска църква в Болград, Украйна. Сформираната комисия вече е определила първоначално да се дадат 30 000 евро от бюджета на вероизповеданията (всъщност от перото за Българската православна църква). Община Генерал Тошево, която е побратимена с Болград, ще прибави 10 000 лв. А останалата сума, необходима за ремонта, която възлиза на 100 000 лв., ще се осигури от кабинета, добави премиерът. Българският консул в Украйна вече е посетил пострадалата църква „Преображение Господне" в Болград, която горя в четвъртък. По време на пожара, който засегна площ от 150 кв. м., пострада най-вече куполът на храма. Катедралният храм на Болград е построен от български бежанци през 19 в. През 2008 г. бяха отбелязани 170 години от построяването му.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]