Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
С въвеждането от миналата година на т. нар. делегирани бюджети училищата са поставени пред невъзможността да си позволят финансирането на много от свободноизбираемите предмети. Почти сигурно е, че по този начин пари за „Религия” няма да се намерят.

„Само някои много големи училища, които в София се броят на пръстите на едната ръка, могат да си позволят да отделят средства и за Религия”, каза Ваня Станчева, експерт по „Религия” в Столичния инспекторат.

За да бъде спасен предметът, е направена договорка между Столичната община и Софийска митрополия за съвместно целево финансиране на предмета „Религия” в софийските училища.

3.7916666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.79 (24 Votes)
1_10.jpgОтец Евгени от централния храм "Св. Димитър" в Сливен обяви вчера, че се мести с жена си и челядта в Пловдив. Свещеникът сменял града заради духовния си идол митрополит Николай. "Допадаме си с него. Той е като булдозер, който разчиства пътя. Не се притеснява от силните на деня и е готов да рита. И аз съм човек на действието", обясни решението си отец Евгени, отричайки слуховете за конфликт между него и Сливенската митрополия. В Пловдив той става енорийски свещеник в църквата "Свети Николай". Очаква от митрополията и къща, в която да настани многодетното си семейство. Надява се да преподава вероучение, което е въведено почти във всички школа под тепетата. Отец Евгени планира дори да построи православно училище. Сливенският поп се прочу, след като от страниците на "Стандарт" поиска забрана на абортите. Той се обяви и срещу видеокамерите в училищата и гледането на порно в час. С гражданската си позиция стана безспорно най-известният български свещеник. Брат му отец Силвестър остава в Сливен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
митрополит ИсидорУтре в България пристига тричленна руска църковна делегация, водена от Екатеринодарския и Кубански митрополит Исидор. Другите двама представители на Руската православна църква са отец Илия Бистров, секретар на митрополита, и игумен Исидор (Минаев), предстоятел на руското подворие в София.

Руските гости са у нас по повод 130 години от Освобождението на България от турско робство. Те ще посетят светини из цялата страна, свързани с героизма на руските воини, дали живота си за освобождението на родината ни.

Гостите от Руската православна църква ще бъдат посрещнати утре на летище София от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Старозагорския митрополит Галактион и Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.

Още същия ден следобед гостите ще бъдат приети от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в сградата на Софийската митрополия.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
Епархийският съвет при  Варненска и Великопреславска митрополия излезе с изявление във връзка с появилите се в някои медии твърдения, че е ипотекирана сградата на Варненска и Великопреславска св. митрополия, за да се погасява заем за манастира “Св. Пантелеймон” в гр. Велики Преслав. От митрополията категорично заявяват, че "тиражираната информация е напълно неверна, хулна, оскърбителна и злонамерена".

В изявлението се посочва, че от направената вчера писмена справка от Службата по вписванията ясно се вижда, че към 01.09.2008 г. няма нито един ипотекиран църковен имот включително и сградата на Варненска и Великопреславска митрополия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Болничният храм, посветен на св. Василий Велики Русенската св. митрополия – отдел “Социални дейности” и болничен храм „Св. Василий Велики” при МБАЛ-Русе, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит и финансовата подкрепа на фондация „Покров Богородичен" организират от 5 до 8 септември в конферентната зала на болничния храм ”Св. Василий Велики” при МБАЛ-Русе семинар на тема „Духовна и психологична грижа в болничните заведения”. Семинарът ще е мултидисциплинарен и в него ще вземат участие лекари, свещеници, психолози и социални работници.

Работните сесии ще се провеждат от 9.00 до 12.00 часа и от 13.30 до 17.00 часа.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]