Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)
храм Св. ДимитърСъс св. Литургия ще започне храмовият празник на катедралата „Св. вмчк Димитрий” във Видин. Тя ще бъде отслужена от Видинския митрополит Дометиан заедно с Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Поликарп, предстоятел на катедралния храм, и духовници от града и епархията. Очаква се в празничното богослужение да вземе участие и митрополитът на Зайчар Юстин  от съседна Сърбия.

Димитровден също така е празник на град Видин. По този повод след св. Литургия пред катедралата ще бъде извършен водосвет и за първи път ще бъдат осветени знамената на видинските училища. По-късно духовниците, ръководството и жителите на града ще отидат пред общината, където ще се проведе церемония по тържественото издигане на знамената на България и на града.

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
1_108.jpgЗаконопроектът на Синята коалиция за задължително изучаване на религия в българските училища влиза в зала. За това ще трябва да се произнесат с гласа си и пернишките народни представители. В предизборните си обещания водачът на листата на ГЕРБ Владислав Димитров се ангажира с подкрепа за каузата. Документът вече беше разгледан на първо четене в Парламентарната комисия по образование. Въпреки че там идеята на народния представител Лъчезар Тошев беше единодушно отхвърлена, законопроектът все пак влиза в зала. Предложението е вероучението да стане задължително избираем предмет, а изучаването на религия - задължително за всички ученици. Проектът предвижда и "Престъпленията на комунизма" да влязат в учебниците.

Според депутатите проектът не решава проблемите на обществото, а само би отворил нови. Проф. Андрей Пантев коментира, че долавя в текстовете на Тошев "оруеловски нотки". "Ценности не се учат със закон, а на бабиното коляно", заяви той. Въпреки че колегите му го призоваха да оттегли проекта си, за да не хаби ценното парламентарно време, Тошев отказа и текстът му ще бъде гледан от всички народни представители. парламентарна зала.

4.4545454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (22 Votes)
pokr_032.jpg
Днес по време на св. Литургия в столичния храм „Покров Богородичен” енорийският свещеник Живко Лозанов получи офикията "протойерей". Тя му бе връчена от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Архиереят оглави богослужението за втория храмов празник на църквата: Св. Богородица – Всех скорбящих радост.  

В св. Литургия взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархия, както бащата и братът на о. Живко – иконом Кирил Танчев и о. Мариян.

Много богомолци бяха изпълнили храма в празничния ден.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
Днес Ловчанският митрополит Гавриил извърши водосвет в храма „Св. Димитър” на село Абланица по повод 110 години от освещаването му. В богослужението взе участие и енорийският свещеник архимандрит Викентий.

Много жители на селото, начело с кмета, дойдоха в храма, за да отбележат юбилея. С още по-голяма тържественост ще бъде честван тази година и храмовият празник на църквата.

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (7 Votes)
Днес Русенският митрополит Неофит  посети с. Семерджиево, община Русе, и извърши обновление на основно ремонтирания храм “Св. Димитър Солунски”.

На 25 октомври, неделя, митрополит Неофит ще посети с. Могилино и ще отслужи св. Литургия в храма “Св. Димитър Солунски” по случай предстоящия храмов празник на църквата.

На 26 октомври, понеделник, Димитровден, митрополит Неофит ще посети гр. Сливо поле и ще отслужи празнична св. Литургия в храма “Св. Димитър Солунски” по случай храмовия празник на църквата.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]