Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

phoca thumb l dsc 2103На 6 юни в горноводенския манастир „Св. Кирик и Юлита“ се проведе церемонията по награждаването на отличените творби в националния ученически конкурс „Бог е любов“, организиран от Министерството на образованието.

За 14 поредна година ученици от цяла България представиха свои произведения за участие в надпреварата. Тазгодишната тема на конкурса беше „Любов и милосърдие“.

Ежегодно заключителната церемония се провежда в различна епархия на БПЦ. Този път домакин на награждаването беше Пловдивска митрополия, която предостави за случая манастира „Св. Кирик и Юлита“ край Асеновград.

Националната комисия на конкурса с председател проф. д-р Иван Желев Димитров отличи 27 победители от 1-ви до 12-и клас в жанровете: стихотворение, есе, разказ, рисунка и приложно изкуство. Всички деца, отличени с първа награда на националния конкурс, ще получават догодина стипендия от Министерството на образованието

Учениците пристигнаха в Пловдив придружавани от свои родители и учители. За тях бе подготвена специална културна програма, в рамките на която посетиха митрополитския храм „Св. Марина“ и главните забележителности на града.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

dostoino-est-300x215В навечерието на празника на св. Богородица - Достойно ест, който се отбелязва на 11 юни, в София ще се проведе шествие с чудотворната икона на Божията майка. Това копие на светогорската чудотворна икона, свързана с българския (доскоро) скит "Достойно ест" на Атон, се съхранява в гр. Бухово, Софийско, и сега ще бъде донесена в София за шествието.

Шествието се организира с благословението на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и ще се проведе на 10 юни, сряда, от 18 ч. с маршрут: от старинен храм "Св. Петка Самарджийска" до храм "Св. Кирил и Методий" на Женски пазар, където ще се отслужи акатист на св. Богородица.

Повече за историята на иконата от Бухово - тук, тук и тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Petr-i-Pavel-ikonaОт днес започнаха Петровите пости. Наричат се така, защото са подготовка за празника на светите апостоли Петър и Павел, не случайно наричани "първовърховни".

Постът започва от понеделника след Неделя на всички светии (какъвто е днешният понеделник) и свършва в навечерието на Петровден – 28 юни. Ако 29 юни се падне в сряда или петък, пости се и в този ден, но вече не като продължение на Петрови пости, а заради общата разпоредба за постене в сряда и петък.

Продължителността на Петровите пости е различна всяка година, защото зависи от подвижността на празника Пасха Христова (Възкресение Христово). Тази година тe ще продължат три седмици – 21 дена. Постната дисциплина е по-лека, защото се разрешава яденето на риба освен в дните сряда и петък.

Добре е да не забравяме съветите на светите отци за поста. Ето някои:

"Няма смисъл на постим от храна, а да вършим все същите лоши дела".

"Не ядеш месо, а си готов да разкъсаш брата си!"

Освободи се от връзките на несправедливостта“, съветва св. Василий Велики. „Прости на ближния си за злото, което ти е сторил, и забрави онова, което ти дължи“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
40 nНеделните прицърковни училища в Неврокопска епархия отбелязаха края на учебната година на среща в Гоце Долчев. Деца от различни училища споделиха придобити знания и умения, изнесоха богата празнична програма. След това децата участваха в литургията, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим в храм "Успение Богородично". В словото си той пожела на децата да търсят радостта, която само Светият Дух може да даде и през хубавите дни на ваканцията да търсят начини да приложат на практика онова, което са учили в храма:
 
"През изминалата учебна година и вие бяхте под ръководството на Светия Дух, и вие получавахте от Него благодатни сили, за да може да изучавате, да възприемате и да запомняте онези спасителни истини на нашата вяра, които са най-здравата и най-сигурната основа в живота на всеки един човек. Без да познаваме вярата си, не можем да я прилагаме в живота си и няма да получим плодове от тази наша вяра, нито ще принесем плодове на Господнята нива. Така че нека Св. Дух да ви укрепява, да ви напътства, да ви умъдрява винаги, не само през учебните дни, но и през ваканциите, и през всички дни на вашия живот да изучавате и да преживявате истините на нашата вяра. И тази вяра да стане светлината на вашия живот и на вашите дела, на вашите отношения с ближните, със семейството, с приятелите ви. Въобще тъй да свети светлината ви пред човеците, както казва Господ Иисус Христос, че като видят вашите добри дела, да прославят името Му, да прославяме всички заедно Небесния наш Отец.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

GalaktionСтарозагорският митрополит Галактион днес в 11 ч. е приет с диагноза мозъчен инсулт в университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Ст. Киркович” в гр. Стара Загора, съобщиха от програма "Хоризонт" на Българското национално радио в емисията новини в 16 ч. Според лекарите в болницата митрополитът е контактен, което дава надежда инсултът да не е много тежък.

На 21 май т. г. сутринта на път за богослужение в южните предели на епархията митр. Галактион пострада при автомобилна катастрофа. Неговият автомобил при неправилно изпреварване в с Злати дол, квартал на Симеоновград, катастрофира тежко, като пострадаха и четиримата души в него. Тогава 66-годишният митрополит беше откаран в болница със счупена ръка.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]