Мобилно меню

4.7727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (22 Votes)

image-8Впечатления на участници във фестивала

Всяка година по това време приветливото морско градче Поморие се превръща в столица на църковното хорово изкуство. Фестивалът "Св. Богородица - Достойно есть" продължи 5 дни, в него взеха участие 30 състава от общо 7 държави - България, Беларус, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Смесени и еднородни хорове, вокални ансамбли и индивидуални изпълнители показаха уменията си в интерпретирането на древни църковни мелодии, на композиции от класически и съвременни майстори на православната църковна музика.

Невъзможно е в рамките на един кратък обзор да се споделят впечатленията от изпълненията на всички участващи. Повечето състави бяха положили сериозни усилия да издирят и предложат интересни, редки и особено красиви песнопения, изпълнени със забележителна диригентска вещина, дълбоко разбиране на смисъла на текста и присъщите за този вид изкуство християнско смирение и молитвеност. Нито за миг не беше забравено, че пеем на Бога, а не за себе си. Не липсваха и съвременни авторски композиции.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

6557Днес, 16 юни, вторник, от 18 ч. в салона на Софийска митрополия ще се състои вечер, посветена на светия свещеномъченик Серафим, митрополит Петроградски, канонизиран за светец през 1997 г. от Руската православна църква.

Лекция за житейския и мъченическия път, както и за многостранните таланти на Петроградския митрополит ще представи г-жа Олга Райская-Качесова Николаевна, д-р по медицина и главен изследовател на живота и делото на св. Серафим.

Вечерта ще завърши с излъчването на филма „Молете Бога за нас“, посветен на жертвите на безбожния сталински режим, загинали на Бутовския полигон в Москва.

Св. Серафим Чичагов на младини, още като поручик Леонид Чичагов, е бил един от участниците в Руско-турската освободителна война, проявил геройство при преминаването на Стара планина, а и в боевете при Пловдив. Оженил се и имал четири дъщери, когато по съвета на духовния си старец, свети Йоан Кронщадски, решил да стане свещеник (1893 г.). Скоро обаче овдовял (1895 г.) и постъпил като монах в Троице-Сергиевата лавра с името Серафим (1898 г.), като преди това е поверил на близки семейства да се погрижат за образованието на дъщерите му. След поредица от назначения на отговорни постове като предстоятел и игумен архим. Серафим бил ръкоположен за епископ (1905 г.) и заминал за Сухумската епархия в Грузия (по това време под юрисдикцията на Руската църква). Сетне светителствал последователно в Орловската, в Кишиневската и в Тверската епархия. Там го заварила и революцията от 1917 г. Прогонен от болшевиките от Тверь, той бил назначен от Св. Синод за Варшавски митрополит, но не получил разрешение от властите да отиде в Полша. През следващите години преминал през многократни арести, затвор, двугодишно заточение в Архангелска област, докато накрая през 1928 г. е назначен за Петроградски митрополит. Но поради преследването му от властите (сред "провиненията" му било и участието в комисията по прославянето на св. Серафим Саровски през 1903 г.!) и влошеното му здраве синодът накрая го освободил от катедрата и го оставил "на покой". Не го оставили обаче болшевиките. Те го арестуват през ноември 1937 г., когато е вече на 81-годишен и след няколко седмици в затвора го разстрелват най-безжалостно, като го изнесли на носилка до мястото за разстрел!

Той именно е един от руските новомъченици, разстреляни на Бутовския полигон в Москва по време на безбожния режим. Само за една година, от 1937 до 1938 г., в траншеите на полигона са били убити над 20 хиляди души. Сред тях над хиляда свещеници, монаси и обикновени християни. Смъртно болен, на носилка носен от затвора до мястото на разстрела, св. Серафим завършва своя живот с думите: "Гонението ще свърши и Православието отново ще възтържествува. Днес мнозина страдат заради вярата, но това е пречистване на златото в духовната пещ на изпитанията. След това ще има толкова свещеномъченици, пострадали за вярата Христова, колкото не помни цялата история на християнството".

Заповядайте!

Входът е свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Plakat Blagotvor.kontsert Valentin BonevПриятели, преподаватели и колеги на Валентин Бонев организират благотворителен концерт в подкрепа болния от рак студент от Богословския факултет на СУ. Концертът ще се проведе в Музея за християнско изкуство – Крипта на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 18 юни, четвъртък, от 18,30 ч. Младият мъж спешно се нуждае да започне скъпоструващо лечение, като необходимата сума обаче е непосилна за семейството му и възлиза между 35 и 45 хиляди евро – в зависимост от това дали лечението ще бъде проведено в клиника в Белгия или в Турция. Средства за лечението на Владимир се събират в много православни храмове.

Участниците в концерта, които се отзовават в подкрепа на каузата, са: Софийски свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов, Хор при храм „Св. Николай Мирликийски“ (Руската църква) с диригент Василена Ченова-Стефанова, Хоров състав към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с диригент Даниел Иванов, Ваня Костова и Боян Михайлов, Вокална формация „Юлангело“ с диригент Йосиф Герджиков, Камерен хор „Проф. Георги Робев“ с диригент Нели Трошева, Хор „Св. Касиана“ с диригент Любомир Янъков, Хор „Алабреа“ с диригент Атанаска Попова, Хор „Паралелец“ при Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Хор „Св. Климент Охридски“ с диригент Ванилия Кисьова, Хор „Ave Musica“ с диригент Таня Никлева-Владева Хор при храм „Покров на Пресвета Богородица“

Събитието се осъществява с благословението на Софийската света митрополия и с любезното домакинство на Музея за християнско изкуство.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

IMG 0074Този месец се навършват 50 години от завършването на Софийската духовна семинария от 40-ина млади българи, сред които е бил и Симеон Николов Димитров, сегашният Български патриарх Неофит. Това е истински юбилей за постъпилите през 1959 г. и завършили шесткласния курс на обучение през юни 1965 г. Защото юбилей е еврейска дума и означава тъкмо 50-годишнина.

Симеон Димитров е отличник на класа, в който съревнованието е голямо - това са все интелигентни и добре възпитани младежи. Симеон години наред е и диригент на хора на класа, но му се отдават и богословските науки, а усърдието му е примерно. От този клас още един ученик днес е архиерей - Тивериополският епископ Тихон.

IMG 0148А десетина души станаха свещеници, от тях за съжаление има и покойници - Бог да ги прости. Тогава семинарията беше една и учениците бяха събрани от всички краища на Отечеството. Така и станаха свещеници в различни епархии, но трима от тях са в централни софийски храмове - о. Антон Вълчанов, о. Тома Шопов, о. Николай Коцев. Последните двама са и дългогодишни председатели съответно на "Св. Георги" и "Св. Седмочисленици", а о. Антон беше преди години председател на софийската катедрала "Св. Неделя", 5 години служи и в българската църковна община в Париж. О. Николай преди ръкоположението си беше и учител в СДС. Сред съучениците е и дългогодишният учител в СДС и неин заместник-рекор Рангел Рангелов, полиглот и поет; той преди години беше и началник на кабинета на Българския патриарх Максим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

11038378 10205224553226165 6943691169036946100 nПо решение на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия и благословението на Н. Св. Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит днес беше отслужена заупокойна света литургия в софийската митрополитска катедрала "Света Неделя". Богослужението по случай 100-годишнината от блажената кончина на Българския екзарх Йосиф беше оглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, а в него взеха участие храмовото свещенство и дякони. В светия олтар в молитва присъстваха митрополитите Видински Дометиан, Американо-австралийски Йосиф, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, както и Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, и главният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим. 

На причастния слово за живота и делото на екзарх Йосиф произнесе еп. Поликарп.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]