Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_48.jpgПравителството е решило да води съдебни дела за връщането на 53 български църковни имота в Турция. За целта кабинетът на свое закрито заседание е отпуснал средства за наемане на адвокати.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров, който отговаря за вероизповеданията, потвърди информацията, но отказа подробности по тайното правителствено решение. По думите му ставало въпрос за продължаване на вече започнали юридически усилия в тази посока, още повече че наскоро имало прецедент с гръцки църковни имоти. Атина изгубила делата за тях в Турция, но по-късно завела жалба в Европейския съд по правата на човека, която е уважена.

Според Димитров България има реални шансове да си върне поне 27 от общо 53 имота. Досега 6 са били присъдени в наша полза. Те принадлежат на Българската екзархия от 1870 г. до 1912 г., но са конфискувани през 1936 г. Оценяват се за милиони левове. Сред тях са болницата "Евлоги Георгиев" в Истанбул и сградата на метоха срещу църквата "Свети Стефан".

Въпросът с имотите на Българската православна църква в Турция беше поставен пред властите в Анкара и от предишното правителство, но тъй като беше обвързван с уреждането на проблема с имуществените въпроси на бежанците от Източна Тракия и евентуалното им компенсиране, не намери разрешение в пакета на разглежданите двустрани въпроси.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)
1_40.jpgДнес в предаването "Вяра и общество" по БНТ митрополит Симеон даде интервю, в което говори за отношението си към отстраняването му от длъжността Западно- и Средноевропейския митрополит. Той потвърди думите си, че не приема решението на Св. Синод и мотивира това с отговорността си за бъдещето на изградената от него епархия. Митр. Симеон заяви, че досега два-три пъти е подавал оставка, защото болестта наистина му тежи, но след това е бил принуждаван да я оттегли. Когато първия път оставката му е била приета, Св. Синод е определил един митрополит, който трябвало да организира провеждането на избори за нов Западно- и Средноевропейски митрополит в рамките на 45 дни. Той обаче не е организирал изборите в този срок и тогава, разказва митр. Симеон, лично Патриарх Максим му се е обадил и го е помолил да се върне, "защото епархията ти се руши". На въпроса на водещия Горан Благоев за кой митрополит става дума, митр. Симеон отговори, че има предвид Старозагорския митрополит Галактион, който и тогава е бил назначен да организира изборите в епархията. 

На въпроса как ще коментира изказванията на някои общини, че ще се отделят от БПЦ, митр. Симеон заяви, че той е против разколите и ще свика Епархийско съвещание в Берлин, където да се съберат всички свещеници от епархията, не за да се отделят от Българската църква, а за да изразят протеста си. "Моята съвест и отговорност пред Бога за поверената ми епархия ми налага това", заяви митр. Симеон.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)
Rousse.jpg
Днес, 12 декември, събота, от 17 часа  в зала "Култура" на Община Русе ще се проведе среща-разговор на тема:

"ХРИСТОС - ЕДИНСТВЕНОТО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО" с участието на проф. дфн Калин Янакиев, проф. дфн Георги Каприев и д-р Свилен Тутеков.

Беседата е част от предрождественските празнични инициативи на енорията към храм "Св. Николай Чудотворец" в Русе. Инициаторите отправят покана към всички, които искат да предвкусят радостта от Раждането на Спасителя Иисус Христос, да участват на 13 декември в Литургията от 9 часа в храм "Св. Николай Чудотворец", а от 16 часа в храм "Св. Троица" ще се проведе още една среща с участието на изтъкнатите философи и богослови.

Поради отстъствието на Русенския митрополит Неофит в чужбина, той няма да може да присъства на тези важни прояви за духовния живот на дунавската ни столица.

Като илюстрация поместваме тук афиша за тази среща.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
1_35.jpgСв. Синод от сряда заседава под ръководството на нов председателстващ. Това е Неврокопският митрополит Натанаил, следващият по старшинство сред митрополитите или членовете на синода след Русенския митрополит Неофит. Смяната се е наложила, научи Двери.бг, заради заминаването на Русенския митрополит за Швейцария, където той участва като представител на Българската православна църква в работата на Междуправославната подготвителна комисия за Светия и велик събор. За тази смяна имало издадена заповед на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който по право е председател на Св. Синод. Митр. Натанаил ще ръководи заседанията на синода от 9 до 18 декември. В сряда, 9 декември, сам митр. Неофит преди да отлети за Женева е участвал в заседанието под председателството на д. Натанаил.

Митрополит Натанаил е четвъртият по ред председателстващ синодните заседания в отсъствието на Негово Светейшество през последните три години след Варненски и Великопреславски Кирил, Сливенски Йоаникий и Русенски Неофит. Тези мандати, делегирани от патриарха с нарочна заповед, са по начало ограничени по време, а на митр. Натанаил дори е съвсем кратък - само десет дена. Очаква се през януари 2010 г. обявените вече заседания във втората половина на месеца (около именния ден на Н. Светейшество) да се ръководят или от него самия, или от митр. Неофит. Както научаваме, последният коментирал много положително начина на ръководство на заседанията от по-младия му събрат.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_120.jpgУтре, в навечерието на неделя на светите праотци на Господ Иисус Христос, в синодния параклис "Свети цар Борис" ще бъде отслужена св. Литургия от архимандрит Йоан (Стойков), завеждащ отдел "Богослужебен" на Св. Синод.

След това по отколешна традиция Негово Светейшество Българският патриарх Максим и синодните архиереи ще отслужат панихида за всички покойни предстоятели и архиереи на Българската църква от основаването й до днес, за видни духовници от Възраждането и значими дарители.

На богослужението в синодния параклис могат да присъстват клирици и миряни извън служителите на Св. Синод. Началото на утринната е в 8 ч.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]