Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Освещаването в ТвърдицаЗа първи път днес Твърдица осъмна, разбудена от камбанен звън. С продължила над 2 часа света литургия Сливенският митрополит Йоаникий освети първия и единствен храм на Божието слово в бургаското село. От днес „Рождество Богородично” е отворена за всеки, усетил нужда от досег с духовното.

В тържественото богослужение участие взеха свещениците отец Велик и отец Севастиан от град Бургас и игуменът на манастира „Св. Георги” в Поморие, както и ставрофорен иконом Борис Беров от бургаската църква „Св. Богородица”. Още през 2003 г. именно архиерийският наместник Беров подема идеята в Твърдица да бъде изграден православен храм. През 2005 г. община Бургас учредява безвъзмездно право на строеж, а три години по-късно започва фактическото строителство на светия дом. 

В градежа с доброволен труд и дарения се включват жителите на Твърдица, архитекти безвъзмездно изготвят нужните проекти, община Бургас на няколко пъти се включва с финансови средства. Основният принос за храма обаче остава на бургаската църква „Света Богородица”, която поема финансирането и на личните усилия на отец Беров. Със значителни средства помага и Дирекция "Вероизповедания" на МС през 2007 г. Общата площ на новопостроената църква е 140 кв. м., заобиколена от огромен, над 2 декара двор. Иконостасът е от орехово дърво и е резбован от майстор Румен Русев, а иконите върху него са изографисани от Николинка Костадинова.

За радост на църковното настоятелство днес църквата се оказа тясна за десетките желаещи да сведат глави пред Бога и да отправят молитва към Него. Сред миряните, дошли в съботната сутрин да запалят свещ, можеше да бъде забелязан кметът на Бургас, Димитър Николов, кметът на Твърдица Сотир Йовчев, общински съветници и журналисти от областния град. 

Радостно е, че само за един уикенд община Бургас се сдобива не с една, а с две нови църкви. Другата бе тържествено осветена в бургаския квартал Крайморие. За нас това е доказателство, че в този район са живи исконните български ценности, че има хора, които пазят и живеят вярата си и че наред с практическите проекти се обръща внимание и на духовните центрове - които са не по-малко важни за просперитета на населението.

Исторически сведения
: Село Твърдица е основано от тракийски бежанци на мястото на Стамболовия чифлик Архиянли. С това име в околностите е съществувало поселище, за което първите сведения датират още от 1543 г. Раздаването на дворни места за построяването на къщи на сегашното място на селото започва през 1929 г. През 1930 г. бежанските семейства се настаняват в новите си домове. С указ N162 чифлик Архиянли е преименуван на село Твърдица. То е родно място на първия олимпийски шампион на България – Никола Станчев, който печели златото на олимпиадата в Мелбърн през 1956 г. в категория до 79 кг. на дисциплината свободна борба. В Твърдица никога досега не е имало църква.

1_12.jpg

2.jpg

3.jpg

4_1.jpg

5.JPG

7.jpg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/affx4 

Разпространяване на статията: