Мобилно меню

4.3 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (40 Votes)
Седем учители от Софийската духовна семинария са излезли в дългосрочни отпуски по болест от началото на учебната година. Диагнозите им са различни, но причината за отсъствието им от учебното заведение е обща – несъгласие с ръководството на семинарията. Сред заболелите е и помощник-директорът Димитър Костадинов, който сега трябваше да помага на ректора о. Захари за подготовката на учебната документация.

Повечето от недоволните са от така наречените „стари” учители, които отдавна преподават в семинарията. Те се оплакват, че новият ректор не се отнасял с нужното уважение и колегиалност към учителите, поставял странни изисквания, стремял се да разедини учителския колектив. Двама учители са се срещали през миналата седмица с архиереи и са получили уверението, че Св.Синод ще разгледа на първото си заседание след няколко дена случая с действията на ръководството на СДС.

На въпроса на Двери за причината за конфликта о. Захари Дечев обясни, че това, което иска, е учителите да работят добре, да преподават качествено, да уважават учениците и семинарията да се развива. Според него недоволството избухнало от искането му учителите да напишат и предадат учебните програми и тематичните разпределения по съответните предмети. Колегите му отказали да се занимават с тази допълнителна според тях работа. Те недоволствали и от изискванията на о. Захари да повишават педагогическата си квалификация, да разнообразяват монотонния учебен процес, да изоставят четенето на лекции, предавани от ръка на ръка от поколения семинарски учители.

Според ректора учителите „бойкотират работата” на училището и с действията си заплашват документацията на семинарията  да не бъде одобрена от регионалния инспекторат и учебното заведение да не получи финансирането си навреме.

„Моята задача е да осигуря учебния процес в училището”, заяви о. Захари. Той е намерил заместници на болните учители, но някои от тях са класни ръководители и трябва да попълнят дневници и да поемат ръководството на съответните класове, което заместниците не могат да направят.

Същевременно министърът на образованието е одобрил маломерните паралелки на семинарията (в 8-ми и 10 кл. се обучават по 14 ученика, а в 9 кл. - 13). Одобрено е държавно финансиране и за паралелния курс на обучение, който пък не се вписва в приетите форми на образование.

От регионалния инспекторат коментираха, че работата на учителите в семинарията трябва да се подобри и реформите в духовното училище са неизбежни. От инспектората отбелязаха, че искането за оставка на ръководството е рисковано действие в този кризисен за духовното училище момент. При този малък брой ученици семинарията съществува само благодарение на добрата воля на просветното министерство. Честите смени в ръководството на училището биха създали впечатлението, че нещата са неконтролируеми и това може да доведе до затварянето на учебното заведение.

На снимката: Литията при откриването на учебната година в Софийската духовна семинария на 14 септември

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xwwwu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]