Мобилно меню

4.741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (31 Votes)

Храм На 3 септември ще се състои храмовият празник в с. Мадара, посветен на българския цар Тривелий – хан Тервел, който в монашеството си приема името Теоктист. На 27 април 2011 г. – в деня, когато точно преди хиляда и седемстотин години е издаден едиктът на имп. Галерий за даване правото на свобода на изповядване на християнството, за пръв път в България беше осветен храм в чест на големия воин и дипломат, който за големите му заслуги за отблъскване на нашествието на арабите е провъзгласен за кесар (цар) от византийския император. Това се оценява и от благородниците в Европа, които са благодарни, че е спряна арабската офанзива на Стария континент.

Днес нововъздигнатата църква в Мадара е в чест на св. вмчк Георги Победоносец, защото по традиция на 6 май е и съборът на селото, и на св. Тривелий – хан Тервел, който, според някои историци, е първообразът на българския владетел, издълбан в скалите и известен като Мадарският конник – избран и за символ на България.

Храмовият празник в събота ще започне в 9 ч. сутринта. Предвижда се литийно шествие от църквата до центъра на селото, което ще завърши с курбан и народно веселие с концертна програма, съобщи кметът на Мадара Христина Димитрова. Военноморският духов оркестър от Варна ще изпълни военни маршове. Поканени са много гости, сред които Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, началникът на Военноморските сили на България контраадмирал Пламен Манушев и представители на Министерството на отбраната, на Дирекцията „Вероизповедания“, областната управа и общинската администрация в Шумен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a844a 

Разпространяване на статията: