Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

13.jpgНовите разкрития около продължаващите архондисвания от български клирици (тук), за които отново ще бъде сезиран Св. Синод (тук), пак повдигнаха многократно задаваните от наши читатели въпроси: кога започва и чия е идеята за това доходоносно, но и смехотворно раздаване на несъществуващи благороднически титли?

Миналата година в редакцията на Двери бяха изпратени документи, разкриващи първите стъпки в архонтската афера. Тогава редакторският екип се въздържа от публикуването им, но документите бяха предоставени на архиереите от Св. Синод, които ги сметнаха за прелюбопитно четиво. Двери забави публикуването им, докато не се убеди в автентичността на предоставените ръкописи.

Поради интереса на читателите към темата публикуваме част от тези документи, хвърлящи макар и оскъдна светлина върху началото на архонтската афера. Така се допълва картината за действащите лица, мотивите им и начинът им на действие, публикувани от Двери в „Как се става „Велик Архонт на БПЦ“ – схемата в документи“.

Нашият автор – Константин Спиров – е избрал да представи ръкописа с ирония и хумор, макар че става въпрос за реални документи, факти и личности. Според г-н Спиров действията на тези клирици приличат на сапунен сериал и на тях не може да се гледа сериозно. Той свързва сегашните разкрития с други изяви на архим. Дионисий, смешни и гротескни, които обаче се оказват със сериозни последствия за БПЦ и нейния авторитет пред вярващите.

Целият текст: „Начало на архонтската афера: Като получи дядо Симеона парите – и ти ще му сложиш юздите“.

На снимката: архим. Дионисий се моли за новоръкоположените „рицари“ в православния храм на силистренското село Калипетрово.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x48a6 

Разпространяване на статията: