Мобилно меню

4.3939393939394 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (33 Votes)
Днес, на празника на столичния район „Младост” гражданите на квартал „Младост-3” присъстваха на отдавна очаквано събитие. В градинката срещу общината бе направена първа копка за православен храм, чийто строеж се отлага вече близо 20 години. Последованието извърши Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Църковното събитие събра много хора, съпричастни на идеята в квартала да има църква. Не липсваха и провокатори, които изразиха опасения, че заради бъдещия строеж ще изсекат малкото дървета в парка. Може би заради очакваните протести кметът на София Йорданка Фандъкова не присъства на първата копка, въпреки че бе очаквана за началото на събитието.

„Дървета е имало и пак ще има, - каза в словото си след обряда Знеполския епископ Йоан. - Но днес трябва да се радваме, че тук ще се издига храм, в прослава на Спасителя и в него ще идват хора, които ще получават тук духовна помощ, утеха, ще отправят молитва към Бога. Дърветата не спасяват. Домът Господен е който показва на хората пътя към спасението на душата, към нашето исконно призвание”.

Архиереят увери гражданите на квартала, че мястото за храм е подбрано удачно, защото това е „красиво място, то е отредено за храм с мисъл и загриженост”. Той припомни, че по традиция православните храмове се издигат в красиви местности, но и близо до хората, до училищата и домовете. Така зовът на камбаната ще напомня за Бога, ще отпраща мисълта и сърцето на човека към Него.

Епископът благодари на хората, дошли на празника, защото по този начин те свидетелстват за своята съпричастност към тази инициатива. „Всеки камък от този храм ще е свидетелство към нашите потомци за това, какво сме сторили в своя живот и какво сме им завещали”, каза епископът. "Защото храмът свидетелства за вечността, а човекът не е създаден за земята, а за небето и този храм ще напомня ежедневно за това наше призвание", каза в заключение епископ Йоан.

От своя страна кметът Петко Дюлгеров увери гражданите, че строежът няма да навреди на природата в района. Той съобщи, че на общината са дарени 50 дръвчета от рядък вид, които ще бъдат засадени в следващите дни на различни места в район Младост. След извършването на първата копка епископ Йоан и кметът Дюлгеров засадиха три дръвчета недалеч от мястото на бъдещата църква. Дядо Йоан перифразира думите на Л. Каравелов и каза, че църковното дело изисква както молитва, така и мотика и не се уплаши да вземе лопатата в ръце.

Проектираният за „Младост” храм ще е единственият в Софийска епархия, посветен на Рождество Христово. Първата копка събра заедно духовници и общинари. В обреда взеха участие и столични свещеници. На него присъстваха и членовете на църковното настоятелство на бъдещия храм. Негов предстоятел е о. Димитър Генчев, който служи в храм „Св. Петка” в кв. „Орландовци”. Той има опит в строежа на църкви. След консултация с него авторът на проекта арх. Красимир Джеджев  е внесъл корекции в първоначалния план на църквата. Добавени са помещения за енорийско училище и други прицърковни дейности. По 10 000 лв. са отделили за храма в Младост общината и Софийска митрополия. Дарени са материали за строежа. Предстои да се избере фирма изпълнител. Очаква се до края на годината изкопните работи да завършат и да се пристъпи към строежа на църквата.

Колкото по-бързо се набират средства за храма, толкова по-бързо ще върви изграждането му. Младост е многолюден квартал и ако всеки от жителите му пожертва малко сума за строежа на църквата, един ден ще има храм, който всеки ще чувства като свой.

Дарения за храма се набират по сметка в Общинска Банка с IBAN BG 95 SOMB 9130 10 50536001.

Снимки: Стефка Борисова и авторът


Освещаване на основния камък:
Прочитане кондиката на събитието, имената на участниците и на църковното настоятелство:
Епископ Йоан се разписва в документа, който ще бъде положен в земята заедно с основния камък:


Документът се поставя в специална стъкленица:Стъкленицата се поставя до основния камък:И се зазижда:Освещава се плочата, с която се запечатва основния камък:
Словото на епископ Йоан:
Дядо Йоан поверява на о. Димитър Генчев организацията по строежа на новия храм:


Епископ Йоан сади дръвчета в парка на "Младост -3":
Енориашите на бъдещия храм:

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xarhq 

Разпространяване на статията: