Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
Празник на пролетта организира за децата, изучаващи вероучение, о. Станимир от  с. Якимово. 37 малчугани от селото посещават заниманията при свещеника. Според него те много бързо усвояват знанията, научили се да пеят, да казват основните молитви. Духовникът не пропуска да поощри малките ученици – с похвали, но и с почерка. Тази година празникът завърши с празнична торта, украсена с музикални инструменти. „Децата са музиката на това село, казва о. Станимир, това е бъдещето на моята енория”.

Свещеникът се грижи не само за духовния напредък на енориашите си, но и за физическото им оцеляване. Той събира помощи и дарения за бедстващото население на селото, раздава получените дрехи, обувки и други предмети от първа необходимост.

В края на пролетната ваканция о. Станимир планира да заведе учениците от неделното училище на екскурзия до два манастира от епархията – Клисурския и Лопушанския. Според него децата трябва да напускат от време навреме селото и да виждат света извън него, да се развиват, да добиват нови знания и впечатления. Родителите, който живеят в крайна бедност, не могат да осигурят на децата си нормален живот. Затова свещеникът се опитва да помогне на подрастващите жители на Якимово, но в своята дейност той разчита единствено на дарения. О. Станимир се надява да успее да събере средства, за да зарадва учениците си с малки подаръци и за Възкресение Христово.

О. Станимир има идея да изгражда у младите жители на селото и трудови навици. Той иска да им предаде знанията си в отглеждането на пчели. Според него това може да им даде сносен поминък. Свещеникът се обръща към тези, които могат да им дарят кошери, за да се сложи началото на тяхното малко пчелно стопанство.

През миналата година духовникът организира в Якимово масово безплатно кръщение на всички, които искат да приемат Христовата вяра, но нямат финансова възможност да го направят. Тази година, на 2 май, о. Станимир ще венчае безплатно желаещите да пристъпят към тайнството Брак. Той е готов да направи това и за хора извън Якимово, които обаче трябва да са сключили граждански брак и да се запишат предварително при о. Станимир на тел. 0896933889, 0878749432, 0889279473.
Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ar986 

Разпространяване на статията: