Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_71.jpgГимназията за преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф" - Разград започна акция за издирване на дарителски фонд, създаден от патрона на школото в полза на училището. Парите - 5000 златни лева - били включени в завещанието на духовника, починал през 1915 г. Следите им се губят през 1940 г. - разказа училищният директор Пейчо Георгиев.

Разградската езикова гимназия, която в началото на ХХ век била Разградска мъжка гимназия, е първото българско училище, приело за свой патрон Екзарх Йосиф. Това станало преживе и със съгласието на духовника - обясни училищният директор Пейчо Георгиев.

Месец преди смъртта си през 1915 г. духовникът с рождено име Лазар Йовчев подготвя завещание. Имуществото му е разпределено в три фонда - 300 000 златни лева за Светия Синод на Българската православна църква, 150 000 златни лева за Българската академия на науките и 5000 златни лева за Мъжката гимназия в Разград. Според волята на дарителя парите за училището се ползват за купуване на учебници и книги за бедните ученици. Това продължава до 1940 г., когато Министерството на просвещението препоръчало да се закрие фонда.

0.jpgШколската управа ще продължи издирването на дарителския фонд - категоричен е Георгиев. Когато се намерят, парите ще се използват за строеж на физкултурен салон, какъвто училището няма.

Междувременно училищното настоятелство обяви дарителска кампания за събиране на средства за изработване на паметна плоча с лика на Екзарх Йосиф. Тя ще е от черен мрамор, на нея ще бъде изписано и част от писмото на училищния патрон, с което той дава съгласие школото да носи името му.

Плочата ще бъде открита официално на рождения ден на Екзарх Йосиф - 5 май. За патронния празник на Езиковата гимназия ще бъде готов и велопаркинг за  25 колелета, ще има спортен празник, на площада пред Общинския културен център върху 5 пана с размери 2/3,50 м. възпитаници на училището ще рисуват графити, ще има концерт и благотворителен бал за родители. Класът с най-много родители на бала ще получи награда от Училищното настоятелство - екскурзия по избрана дестинация в България. (DarikNews.bg)Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6pk9 

Разпространяване на статията: