Мобилно меню

4.7435897435897 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (39 Votes)
1_145.jpgДни преди националния ни празник Трети март Синодът реши да обяви за светци българите, загинали в баташкото клане, както и осем монахини и двама духовници от град Априлци (всъщност от Новоселския манастир - б. р.), посечени от башибозушки орди. Това съобщи пред “Труд” митрополит Гавриил Ловчански.

Канонизацията ще бъде на 3 април в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София. Службата ще бъде водена лично от Негово светейшество патриарх Максим. Това ще е първата канонизация, извършена от него.

Тържествената служба в София се пада в четвъртата неделя на Великия пост. На нея патриархът ще свали бяло платно, с което ще са обвити иконите на новите светци. От този момент те ще бъдат почитани от всички православни българи.

Икона на бъдещите свети баташки мъченици вече се рисува, съобщиха от Пловдивската митрополия. Паметта им ще се почита на 17 май. Тогава в Батак митрополит Николай Пловдивски ще отслужи църковно прославление - службата, на която за първи път ще се почете паметта на светците. В Батак ще бъдат поканени освен членовете на Светия синод и по един митрополит от всички поместни православни църкви.

“Молитвено се надявам на Бога чрез канонизацията и църковната прослава на светите баташки мъченици - мъченици на нашия многострадален народ, Бог да излее своята милост и просвещение върху всички българи, търсещи своите духовни корени”, каза пред “Труд” дядо Николай.

“Инициативата за канонизиране на 8-те монахини и двамата духовници от Априлци е от 2005 г. Това дело не би могло да стане без подкрепата и усилията на патриах Максим”, каза владиката Гавриил. Богослужебната комисия към Светия синод се произнесла “за” обявяването им за светци, без да са представени чудеса, произтекли с или от техните мощи. Дядо Гавриил не е решил само на коя дата ще е прославлението в Априлци.

Митрополити обясниха пред “Труд”, че за канонизацията не е задължително да се предоставят доказателства, че мощите извършват чудеса. Те се аргументираха, че има светци без налични мощи.

в. Труд


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/auwwq 

Разпространяване на статията: