Мобилно меню

4.9130434782609 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (46 Votes)
Нов дякон на Българската православна църква ръкоположи днес, в Неделята на блудния син, Неврокопският митрополит Натанаил в манастира „Св. великомъченик Георги” край с. Хаджидимово, Гоцеделчевско. Това е братът на манастира о. Теофил, който прие монашество в обителта на 8 август миналата година. Ръкоположението стана събитие не само за йеродякон Теофил, нито само за обителта на неговото покаяние, но и за много други християни, клирици и миряни, които от вчера се бяха стекли в манастира, разположен почти до гръцката граница.

Тихият и скромен монах Теофил беше спечелил отдавна вниманието и обичта на много хора, които сега бяха решили да споделят радостта от неговата „огнена Петдесетница”, както често наричат ръкоположението в сан чрез благодатта на Светия Дух. Затова тук бяха игуменът на Зографския манастир заедно с първия епитроп на манастира, игуменът на Роженския манастир, двама йеродякони от Рилския манастир, свещеници от епархията и страната, почитатели на хаджидимовския манастир от съседна Гърция и от цяла България, та дори и членовете на управителния съвет на Балканската православна младежка асоциация.

Богослужението започна рано – в 6.30 ч. с полунощница, последва възкресната утринна и литургията, оглавявана от митрополит Натанаил. Заедно с него служиха архимандритите Амвросий Зографски, Лукилиан, протосингел на митрополията, Серафим Роженски, Епифаний от хаджидимовския манастир, йеромонах Гавриил Зографски, прот. Харалампий Теодосис от Кифися, Атина, прот. Христо Пудин от София, свещ. Иван Велков от Сандански, йеродяконите Макарий и Нектарий Рилски. В края на утринната монах Теофил беше постриган за четец, а по време на литургията, след евхаристийния канон, съответно след песента „Достойно ест” митрополитът го ръкоположи за йеродякон. Преди това той отправи към него напътствени слова, а богомолците призова да се помолят заедно с духовенството и ръкополагания Бог да му дава сили и усърдие да върви по пътя на духовното усъвършенстване и спасение. При даването на дяконските одежди и служебника от архиерея всички в един глас заявиха „Достоен!” А новият йеродякон, надлежно подготвен, веднага след ръкоположението започна да изпълнява ектениите и другите богослужебни задължения.

Песнопенията изпълни с голямо умение епархийският хор за източно църковно пеене под ръководството на протопсалта Йоан Папахронис.

Йеродякон Теофил е роден на 1 май 1980 г. в гр. Нова Загора. Завършил е английска гимназия и след това – английска и японска филология във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий”. Преди две години с благословението на митрополита започва да изучава и богословие в БФ на СУ „Св. Климент Охридски”.

Снимки: Стефан Куцев и Георги ДимитровP101

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awpuy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]