Мобилно меню

4.375 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (32 Votes)
Picture1.pngЧетиримата монаси, които обитават към настоящия момент Троянския манастир, са изпратили писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с което искат да им бъде назначен друг игумен, а не определения от Св. Синод техен събрат архим. Григорий. Четиримата монаси, които са се подписали поименно - архим. Августин, архим. Пахомий, йеромонах Кирил и монах Филарет, твърдят, че новият игумен няма да може да се справи със задълженията си, понеже е "външен на тях клирик", отскоро е в манастира и имал труден характер, който досега монасите търпели "само от послушание" към патриарха. В писмото, написано в остър тон и с много квалификации за новия игумен, четиримата монаси твърдят, че назначаването на архим. Григорий има за цел подкрепа на нечие лоби в Св. Синод. Те настояват да им бъде определен друг игумен, който да бъде "достоен авторитет и лице на Църквата".

Както Двери БГ първи съобщи, новият игумен на Троянския манастир беше избран на заседание на Св. Синод на 20 януари по предложение на Сливенския митр. Йоаникий. Той беше гласуван от митрополитите след дебати в отсъствието на Плевенския митрополит Игнатий, Старозагорския митрополит Галактион и Пловдивския митрополит Николай. Въдворяването на архим. Григорий ще стане на 30 януари, след св. Литургия в обителта, отслужена от митр. Йоаникий.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xwp33 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]