Мобилно меню

4.4 1 1 1 1 1 Rating 4.40 (20 Votes)
DSCF0361.JPGОт 20 до 23 октомври във Велико Търново се проведе втората международна среща-консултация на Православната мисионерска мрежа (Orthodox Mission Network). Домакин на проявата беше Великотърновската митрополия. В срещата взеха участие представители от България, Русия, Гърция, Грузия, Беларус, Румъния, Унгария, Финландия и Кения. На срещата бяха изнесене редица доклади, свързани с мисията вън и вътре в Църквата, проблеми на катехизацията и мисиологията въобще. Изключително интересни и емоционални бяха две от презентациите на представителите на Руската православна църква, свързани с мисията сред различните малки племенни групи в Алтай и Якутия. Те бяха направени съответно от о. Игор Кропочев, който от доста години работи сред племена, съхранили езическите си (шаманистки) вярвания и обичаи в обширния район на Алтай. Игумен Агатангел (Белих) от Мисионерския отдел на Руската православна църква пък сподели интересни моменти от неговия живот в неотдавна започналата под негово ръководство мисия в Якутия (Сибир).

DSCF0296.JPGБългарските доклади също предизвикаха голям интерес и сериозен дебат. Отец Славчо Иванов, архиерейски наместник на Великотърновския митрополит Григорий, разказа за успехите, трудностите и предизвикателствата на мисионерското дело във Великотърновска епархия. Отец Георги Фотакиев и дякон Михаил Манев от Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян-Енравота” във Варна представиха основаването и развитието на центъра, разказаха за огромните трудности и недоверието в началото и за радостите от последвалите успехи. Те също така не скриха и разочарованието си от опитите успешният им проект да бъде омаловажен, обсебен и използван от хора с користни намерения, стоящи вън от Църквата, но облечени в публична (административна) власт. Темата за този тип служение беше продължена с доклад на Наталия Пономарьова от Отдела за работа в затворите при Руската православна църква.

Финландските и румънските участници споделиха своя опит в организацията и провеждането на различни мероприятия,  свързани с катехизирането на енориаршите. Голям интерес и противоречива оценка предизвика представянето на румънската инициатива – възродената неотдавна организация „Господня армия”. Подобно на повечето парацърковни организации – като тези на „Зои” и „Сотир” в Гърция, така и „Господнята армия” в Румъния изглежда трудно намира баланса между автентичната православна духовност и морализма и е твърде възможно една добра идея с голям мисионерски потенциал да бъде опорочена от силно пиетистките тежнения на голяма част от лидерите й.

DSCF0348.JPGОтец Кахабер от катедрата по догматика на Тбилиския държавен университет и българинът Венцислав Каравълчев от Института за богословски изследвания "Св. Андрей Първозвани", Киев, говориха за проблемите на мисиологията в академичното образование и за пропастта между теорията и практическото осъществяване на мисията.

Заключителната сесия на консултацията беше уважена от митрополита на Велико Търново Григорий, който отдели няколко часа на участниците в срещата. Той отговори на всички въпроси, които му бяха зададени. Митрополит Григорий благослови участниците в конференцията, като им пожела много здраве и успехи на мисионерското поприще, на което сам Господ Иисус Христос е призовал всички вярващи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aqf3y 

Разпространяване на статията: