Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
11_1.jpgНа 19 октомври, в светлия ден на св. Иван Рилски, в църквата „Свето Възнесение” в с. Якимово, Видинска епархия, ще се извърши общо кръщение на деца и възрастни. Църковното настоятелство е решило да ги освободи от плащането на таксата за св. кръщение, тъй като повечето са от бедни семейства, някои многодетни, и живеят от социални помощи. Църковното настоятелство иска да набави дрешки, обувки, бебешки храни и играчки, шишета за хранене, биберони, сухо мляко и др., за да зарадва новите християни и да откликне според силите си и на техните битови нужди. За ограмотяването на новите членове на Църквата ще се грижи богослов, който помага на местния отец Станимир Тодоров в делото му. Сред другите инициативи на активната енория е проект за изграждането на старчески дом в селото, където има много възрастни хора. По думите на свещеника те стават жертви на насилие и грабеж за нищожно малко пари и прекарват старините си в мизерни условия. В старческия дом е предвидено да има 20 малки апартамента за по двама души, метох, малко параклисче, библиотека, а грижите по него ще поемат монахини. Свещеникът се надява с Божията помощ неговата мечта за това богоугодно дело да се сбъдне.

От 2007 г. о. Станимир обгрижва енорията на четири села – в Якимово-1, Якимово-2, Якимово-3 и Дългоделци (преди 9 септември 1944 г. на мястото на Якимово е имало 3 самостоятелни, обособени села: Прогорелец, Котеновци и Войници, които след това се разрастват и сливат с едно име, но с различна номерация). Църквата „Св. Възнесение Господне”, където ще се извърши общото кръщене, е била превърната в склад за зърно. Останалите храмове „Св. Ахрангел Михаил”, „Света Петка” и „Света Параскева” са недействащи или в окаяно състояние. Според отец Станимир арендаторите на църковните земи в района 20 години не са дали нито стотинка на църквата, а с парите от наема, колкото и малко да са, тя може да стегне храмовете. Болен дарител от Якимово-3 осигурява средства за основен ремонт на църквата „Света Петка”, а кметът на Якимово-1 организира бригада за почистването на храма „Св. Възнесение Господне”, който в момента остава единствената отворена църква за вярващите на територията от Якимово.

1_39.jpgБавно и с упорити усилия се организира църковно настоятелство към „Свето Възнесение”, което през 2008 г. прави първите си стъпки за развитие на църковна дейност в селото – тогава е организирано съвместно честване на 8 март с децата от детската градина, които получават малки подаръчета с ликовете на св. Богородица и Иисус Христос. Общото честване на различни празници на църквата и детската градина вече се е превърнало в традиция за селото. През тази година църковното настоятелство организира поклоннически пътувания за децата до Лопушанския и Клисурския манастир, като поема разноските за тях. В Лопушанския манастир, разказва отец Станимир, децата били нагостени от игумена на манастира архим. Йоан, а в Клисурския получили детски Библии от архим. Антим. С църковен благослов и молебен започва и учебната година за училището „Доктор Петър Берон” в селото, като учениците получили по една Библия, а най-малките, първокласници – диптих с молитвата „Отче наш”. По-възрастните жители на селото също откликват на църковните инициативи: неотдавна се провело поклонническо пътуване до Кръстова гора и желаещите вече се записват за пролетното пътуване до манастира „Седемте престола”. Жителите на селото не крият радостта и гордостта си, че през Якимово е минала и чудотворната икона „Св. Богородица – Елеуса”, която Величкият епископ Сионий донесе до различни градове във Видинска епархия. За празничното събитие в Якимово дошли и гости от Комощица и други села.

Църковното настоятелство на храм „Св. Възнесение Господне” кани всички желаещи да споделят тяхната радост на 19 октомври (вторник) и да присъстват на общото кръщение, което ще започне от 10.00 ч. „Бог да благослови всички, които вършат богоугодни дела”, завършва поканата си към християните отец Станимир, който вече 23 години служи на Бога и Църквата Му.

Телефони за връзка със свещеника или членове на настоятелството: 0896933889/ 0878749432/ 0889279473


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6krp 

Разпространяване на статията: