Мобилно меню

4.1111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.11 (27 Votes)
На днешния ден преди 39 години Българската православна църква избра своя патриарх, втори от възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. На Патриаршеския избирателен църковнонароден събор, проведен на 4 юли 1971 г., 101 от 104 патриаршески избиратели, духовници и миряни, са гласували Ловчанският митрополит Максим да бъде български патриарх на мястото на починалия преди около 4 месеца (на 7 март 1971 г.) патриарх Кирил. След обявяването на резултатите от събора в присъствието на представители на поместните православни църкви, сред които и много патриарси и архиепископи, става интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър”.

Почти четири десетилетия от тогава. Единият от тогавашните иподякони сега е епископ (Тивериополски Тихон), други от присъствалите църковници са митрополити, а някои отдавна са призовани при Господа. Известният с дълголетието си Български патриарх (роден на 29 октомври 1914 г.) е на път да постави абсолютен рекорд по най-дълго оглавяване на поместна църква (ние имаме друг всеправославен рекорд – Варненски и Преславски Симеон е митрополитствал 65 години!). Преди много векове един йерусалимски патриарх е светителствал 42 години. Засега на д. Максим му трябват само 3 години да „счупи” и този рекорд. Но „не в дълговечността е честната старост”, казва библейският мъдрец. А патриарх Максим живя честно, работи усърдно, държа се достойно, устоя на съблазни и изкушения, на хули и на ласкателства, стана еталон на поведение както за църковници, така и за политици, от които едни му се възхищават, други му се боят, но всички го зачитат като духовен авторитет и опитен ръководител, като изящен дипломат и благ наставник, който не знае отмъщение, защото отдавна е познал търпението.

Много хора днес дойдоха да го поздравят в патриаршеската катедрала и после в приемния салон на Св. Синод. Малцина от митрополитите се отзоваха, но това не се отразява на народната обич и почит. Св. литургия отслужиха митрополитите Варненски и Великопреславски Кирил и Русенски Неофит заедно с епископ Йоан Знеполски, софийски викарий. Край патриарха в този празничен не само за него, но и за цялата ни Църква бяха още Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Доростолски Амвросий, епископи, архимандрити, свещеници. Всички те начело с чествания предстоятел участваха в благодарствен молебен за всички Божии благодеяния към него и цялата ни Църква.

Приветстваха патриарха ни с много обич и почит представителите на Руската православна църква и на Румънската православна църква, както и президентът Георги Първанов и представители на други граждански организации, духовници от различен ранг.

Празникът на синовната любов и уважението към нашия предстоятел зарадва много сърца. Нека Бог дава още дълги години здраве и сили на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, за да ръководи все така мъдро и благо родната ни Църква.

На многая и благая лета, Святейший Владико!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6cax 

Разпространяване на статията: