Мобилно меню

4.6279069767442 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (43 Votes)
Депископ Антонийнес Св. Синод на БПЦ е одобрил Константийския епископ Антоний да премине на ново служение. Досегашният викариен епископ на Пловдивския митрополит Николай ще бъде изпратен в Берлин като помощник на Средно- и Западноевропейския митрополит. Това е станало по предложение на дядо Симеон. Епископ Антоний беше на служение в Смолянска духовна околия, където за няколко години разви много успешна и плодотворна дейност и според свидетелствата на местните хора възроди православието в региона. Младият архиерей се показа като добър пастир и разкри качествата си на проповедник и организатор на младежки дейности.

Митрополит Николай трудно се е съгласил да се раздели с помощника си, но го е направил, преценявайки потребностите на дядо Симеон, който го е посетил на 13 юни в Пловдив, когато патриархът и останалите митрополити извършваха в София панихидата за екзарх Йосиф.

Биографична справка:
Епископ Антоний е най-младият архиерей в БПЦ. Роден е на 17 януари (Антоновден) 1978 г. в Стара Загора. Завършва Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий” и Богословския факултет на Софийския университет.  Постриган е за монах в Клисурския манастир. За йеродякон и йеромонах е ръкоположен от Видинския митрополит Дометиан. По решение на Св. Синод е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария при ректорството на Адрианополския епископ Евлогий (който от ноември 2005 г. е игумен на Рилския манастир). В това му качество на 21 ноември 2006 г. по решение на Св. Синод и с благословението на Н. Св. Българския патриарх Максим е въведен в архимандритско достойнство от Русенския митрополит Неофит. По искане на митр. Николай от 1 май 2007 г.  Св. Синод го назначава за протосингел на Пловдивската митрополия. Хиротонисан е за епископ на 23 март 2008 г. и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/au9d8 

Разпространяване на статията: