Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (26 Votes)
Свeтият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия три дена заседава и взима решения по фалшиви сигнали. Както Двери.бг вече писа, фалшифицираното писмо уж от името на митрополит Симеон до патриарх Вартоломей за уж преминаване на Западно- и Средноевропейската епархия към Цариградската патриаршия стана повод Св. Синод да загърби по-сериозните си проблеми и да върви по фалшивата следа. В резултат се стигнало до високи напрежения в заседателната зала, така че Пловдивският митрополит още първия ден прегрял, засегнал Българския патриарх Максим, който пък му напомнил псаломското място, цитирано от Господ Иисус Христос за Юда: „който яде с Мене хляб, дигна против Мене петата си” (Пс. 40:10; Йоан 13:18). В крайна сметка митрополитът заявил, че повече нямало да присъства на заседанията на синода. Спорът бил около прословутите венчавки в „забранени” дни. Наистина той не присъствал вчера и днес на заседанията на Св. Синод.

Вторият препъни-камък на митрополитите бил относно въпросното фалшиво писмо. Използвайки го като претекст, синодните старци решили:
1) Да се наложи забрана за свещенослужение (аргос) на митр. Симеон.
2) Да се заведе църковно-наказателно дело срещу него (говорело се дори за низвержение).
3) Да се включат в списъка на достоизбираемите всички останали извън този списък епископи (без навършилите 70-годишна възраст).

Междувременно от европейската епархия продължават да пристигат съобщения за протести на свещенослужителите ни там срещу явния фалшификат, като в близките дни се очаква да бъдат заведени и дела за клевета. Понеже всички представени в синодния сайт като подписали писмото (вкл. и митрополит Симеон) отричат да имат нещо общо с този пасквил. Така вместо да се разреши въпросът с онази епархия, той се заплита още повече.

На картинката: компютърна програма за изработване на фалшиви печати

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xxh6x 

Разпространяване на статията: