Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
1_91.jpg
"Да не се посяга и на младите семейства", призова днес в интервю за Националната телевизия Русенският митрополит Неофит. Говорителят на Св. Синод нарече единствено "идея" текста в новия църковен календар за ограничаване на дните на църковни бракове. Това означава, че ограниченията за църковен брак в новото календарче са невалидни. Забраните остават както досега – няма да бъдат извършвани венчания единствено:

  • През Великия пост – от Сирни заговезни до вторник на Светлата седмица. 
  • През Богородични пости. 
  • През Коледните пости – от Коледни заговезни (14 ноември) до Въведение Богородично (21 неомври) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
  • Срещу неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници и срещу дните Отсичане главата на св. Иоан Кръстител (29 август) и въздвижение на светия Кръст Господен (Кръстовден - 14 септември).

 Следва част от материал на Елиана Димитрова, БНТ:

На зимната сесия на Св. Синод няма да бъде разглеждан и другият получил силен обществен отзвук проблем - идеята в новия църковен календар дните за църковни сватби да са само неделя и понеделник заради постите през седмиците.

Митрополитът каза, че ако все пак някога се разгледа този въпрос и дори да се приемат само неделя и понеделник като дни за венчавки, свещениците по места ще могат да правят изключения и да венчават и в другите дни.

Русенски митрополит Неофит: "Да не се посяга и на младите семейства, които желаят силно да имат църковен брак, преди да са се събрали за семеен живот и това благословение трябва да им се даде овреме, за да не ги изгубим изобщо за това тайнство."

Щракнете тук за видеоклип и целия материал от първоизточника

Вижте също: Църквата и тайнството венчание (тема на Двери БГ)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpduk 

Разпространяване на статията: