Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (37 Votes)
Св. Синод на БПЦ днес е взел важно решение, което по начало ще доведе до промяна в устава на Църквата ни. Явно подтикнати от критиките срещу поведението на Тивериополския епископ Тихон по време на епархийския събор в Рим около празника на св. Йоан Рилски (18-21.10.2009 г.), митрополитите са взели решение да гласуват т. нар. "синодална наредба" (вероятно в съгласие с чл. 58, т. 12 от устава на БПЦ: "приема синодални наредби за устройството и управлението на Църквата в неотложни случаи и да ги внася за разглеждане в първия  свикан след издаването им Църковен събор"), с която Св. Синод да има право да освобождава от длъжност митрополит, който по здравословни и други причини не може да изпълнява задълженията си. Наредбата ще е в сила до следващия Църковен събор (2012 г.), когато ще бъде разгледана от събора и текстът й ще бъде вмъкнат в устава на БПЦ или пък ще бъде отхвърлена и ще се прекрати силата й.

simeon.jpg
За запознатите читатели е ясно, че в случая предмет на обсъжданията е бил Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон, който наистина не е добре здравословно и преди четири години беше подал оставката си, но след четири месеца я оттегли и продължи да ръководи епархията си, доколкото можеше, подпомаган от викарния си епископ Тихон. Най-сетне през лятната си сесия на т. г. Св. Синод по настояване на митр. Симеон назначи еп. Тихон за управляващ епархията. Много скоро обаче синодът си промени мнението и сега прие въпросната наредба, с която освобождава митр. Симеон от длъжност, съответно и управляващия епархията еп. Тихон и назначава Старозагорския митрополит Галактион за управляващ и Западно- и Средноевропейската епархия. Той е бил задължен от решението на Св. Синод в шестмесечен срок да проведе избор за нов Западно- и Средноевропейски митрополит.

Не е ясно защо срокът е шестмесечен, когато уставът повелява това да стане в тримесечен срок (чл. 93), но това е най-малкото. Остават неясни засега два въпроса: 1) как ще реагира митр. Симеон на този акт на събратята си; 2) къде ще отиде еп. Тихон, след като е освободен от задълженията си.

Двери.бг ще продължи да следи за вас развитието на този небезпрецедентен случай в дългата и богата история на синодните взаимоотношения.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a64uu 

Разпространяване на статията: