Мобилно меню

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (32 Votes)

1_19.jpgБлагоевградските свещеници и секретарите в църквите настръхнаха от абсурдната идея на Св. Синод да забрани съботните венчавки и да остави само неделите и понеделниците, в които отците да имат право да ги извършват. Втори ден това е единствената тема, която те обсъждат по телефоните и на по цигара в двора. Забраната стана ясна миналия четвъртък, когато от печатницата излезе Православният календар за 2010 г. (календарчето излезе от печатницата преди повече от три месеца и оттогава се разпространява, а въпросът стана известен след публикация на Полина Спирова в Двери.бг; бел. ред.), според който от 1.1.2010 г. не се позволява венчаване през Великденските, Коледните, Богородичните и Петровите пости, които са по четиридесет дни (някои от тях са по-кратки; бел. ред.), както и „срещу и в сряда, петък и събота срещу неделя“ и в още единадесет дни. Картбланш на енорийските свещеници е даден само при изключителен случай да извършват тайнството брак през дните от 27 декември до 4 януари без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.

Решението на синодните старци втрещи всички духовници в Благоевград без Неврокопския митрополит Натанаил, който отказа коментар до следваща сряда, когато синодът щял да заседава специално по този въпрос.

„Преди да стана епископ, аз се зарекох да спазвам каноните на българското православие“, измъкна се дядо Натанаил от прекия въпрос: лично той одобрява ли идеята, или не.

„Решението на синода не е съвсем адекватно, но аз не се съмнявам в мъдростта на членовете му и се надявам то да бъде отменено“, коментира председателят на църковното настоятелство на катедралния храм „Въведение Богородично“ Ангел (всъщност името му е Андон; бел. ред.) Шавулев. „Проблемът е, че по никакъв начин не можем да обясним на младите, защо нямат право да се венчават в събота“, уточни о. Дончо. И двата мотива на синода за забраната са несъстоятелни. Първият е, че събота е ден на мъртвите и затова не било редно. Въобще „ден на мъртвите“ като понятие липсва в православната лексикология, това е езически термин. Просто за да им е по-удобно от години хората ходят на гробищата в събота, когато са свободни. И вторият мотив не е издържан – съботната венчавка била нередна, понеже в този ден младите ще се напият, вечерта ще се любят и на сутринта няма да могат да отидат на неделна служба. „Ама колко млади хора идват на неделните служби? Преди да ги докараме на тях, първо трябва да ги катехизираме в православната вяра, а това не става за един ден. Ставаме смешни с такива забрани. Затова мъдрият Св. Синод трябва да направи компромис в полза на миряните“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9cdy 

Разпространяване на статията: