Мобилно меню

3.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 3.62 (26 Votes)
Св. Синод на БПЦ е взел решение да увеличи броя на дните, в които не се разрешава извършването на тайнството Венчание (Брак). Това решение засега не e публикувано в „Църковен вестник” или сайта на Българска патриаршия. За първи път ограничението вижда бял свят в новия църковен календар за 2010 г. Според него Венчание не се позволява: 1. През Великия пост – от Сирни Заговезни до Томина неделя. 2. През Петровия пост. 3. През Богородичния пост. 4. През Рождественския (Коледния) пост. 5. Срещу и в сряда, петък и събота и срещу неделя, срещу и в дванадесетте Господски и Богородични, както и срещу и в дните: 5 януари, 29 август – Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и 14 септември – Въздвижение на св. Кръст Господен (Кръстовден).

Не е ясно откога влизат в сила новите ограничения, нито от какво са продиктувани. Според тях има само около 50 дни в годината, в които може да се извърши Венчание без да се нарушат разпоредбите на Св. Синод.

Свещениците, които вече са записали дати за извършване на Венчания в разрешените досега дни на Коледния пост, се чудят дали да ги анулират. В края на месеца синодните митрополити се събират на заседание и е възможно да разтълкуват промените.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aw3kd 

Разпространяване на статията: