Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

2017-01-07 1034Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави празничната св. Литургия на Богоявление в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В съслужение с патриарха бяха епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, Маркианополски Константин, столични клирици.

След тържественото богослужение беше отслужен и традиционният Богоявленски водосвет на площада пред катедралата.

По-късно пред паметника на незнайния войн се проведе ритуалът по освещаването на бойните знамена. На него присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев и заместниците му, началникът на отбраната генерал Константин Попов, висши военни, народни представители, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на военнопатриотичните съюзи, военни аташета на други държави.

2017-01-07 1035

В словото си при водосвета Негово Светейшество патриарх Неофит подчерта, че Богоявление по традиция събира заедно духовенство и Божи народ, държавници и армия, за да изпросим от Бога Неговата благодат за българския народ, за всяко добро дело и полезно начинание през новата година.

"Нека с вяра в Бога, с упование в Неговата мощ и надежда в Неговите обещания да преминем и през Новата година, доизграждайки и укрепвайки положените от предците ни начала, като във всяко наше начинание се стараем да следваме и да осъществяваме Божията свята воля, защото надеждата ни е в Него и Неговия благ промисъл", каза още патриархът.

След това Браницкият епископ Григорий поръси със светена вода военнослужещите, бойните знамена и дошлите на празника държавници и граждани.

Празникът Богоявление тази година премина при непрекъснат сняг и ниски температури в цялата страна. Това обаче не попречи на клириците и миряните да почетат празника с богослужения и традиционни ритуали.

Снимки: Ангел Воденичаров и Ангел Карадаков


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfhky 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]