Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

Svetiyat-SinodВ аргументирано обръщение към народните предствители и обществеността Св. Синод настоява да бъдат приети предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, които предвиждат връщането на култови сгради - църкви, манастири, джамии и др. на Българската църква, Мюсюлманското изповедание, еврейската общност и др. Промените бяха предложени от депутати от БСП, ДПС и Атака. Измененията предвиждат правото на собственост върху манастири, храмове и молитвени домове, предназначени за богослужебна дейност, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, да е само на вероизповеданията и техните местни поделения, без да може да се придобива по давност от други субекти. Обсъждането на въпроса на първо четене предизвика обаче спорове между депутатите относно храмовете, които са национални паметници на културата и са публична държавна собственост.

В своето изявление синодът първо изразява задоволството си, че промените засягат всички изповедания: "Радваме се, че законопроектът се отнася и до другите вероизповедания, които ние уважаваме и почитаме. България винаги е била страна на религиозна толерантност, с нашите сънародници от другите изповедания сме делили винаги заедно радостите и болките. Ние никога не бихме поискали нещо само за себе си, без да помислим за тях. Знаем, че в това отношение срещаме взаимност".

Според архиереите основният въпрос е "кому принадлежат храмовете и манастирите, в които всекидневно ние, Божиите съработници, отправяме молитва към Бога за доброто на боголюбивия ни народ?". Според тях решаването на този въпрос е отлагано през всички години на демокрацията.

"През последните години всички живеем в ситуация на нескончаеми промени на законодателството. При тези чести изменения на законите се е случило тъй, че по недоглеждане или по погрешка са въведени формални изисквания към Църквата да доказва с нотариални актове чия е собствеността върху храмовете. Храмовете, които стоят по тези земи от столетия. Храмовете, в които ние заставаме пред светия престол, за да отслужваме и отправим заедно с нашите верни чеда молитва към Бога в радости и скърби. Според дълбокото и естествено разбиране на всеки български гражданин те са на християнската общност, на Православната църква. Според светския закон - щом нямат нотариален акт, те са ничии.

Трудно ни е да обясним пред другите Поместни православни църкви, че имаме проблем заради липсата на формален документ за собствеността на Патриаршеската катедрална църква „Свети Александър Невски”, която е символ на Автокефалната Българска патриаршия. Че години наред обсъждаме с държавата как се прави и дали е нормално да се прави данъчна оценка на сграда, която няма цена. Че се налага да доказваме, че Патриаршеската катедрала, в която служим всеки ден от почти сто години насам, принадлежи на христолюбивия и православен наш народ в лицето на Българската православна църква".

По спорния въпрос за собствеността върху култовите сгради, които представляват културна ценност, от синода смятат, че тези сгради са били такива от момента на своето създаване и Църквата ги е запазила като ценности, още преди да бъдат обявени за такива от държвата. С това от синода настояват да получат собствеността върху такива емблематични сгради като Боянската църква и др.

Изявлението завършва с кратко изложение на разбирането на архиереите за отношенията между светската и църковната власт у нас. Според тях "Божият закон е в основата на светските закони. За съжаление не винаги светските закони следват Божия закон. Във вътрешните отношения на автономната организация Българска православна църква водещ е Божият закон. Когато не изпълнява служебните си задължения, когато не изпълнява обетите, всеки от нас, независимо дали е патриарх, митрополит, епископ или свещеник, носи отговорност пред съда на своите братя. По всички други въпроси отговаряме пред законодателството на държавата, но по църковните отговаряме пред Църквата". 

Накрая в текста се казва, че "Църквата всякога е отдавала кесаревото кесарю. Време е да разберем, дали кесарят е готов да отдаде Божието Богу" и се призовават всички хора да подкрепят искането на БПЦ да й бъдат върнати всички култови сгради. 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrw3x 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата