Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

287196 651 367 1След сключеното в края на миналата година тристранно споразумение между Великотърновска митрополия, Община Велико Търново и Областна строителна камара за пръв път след близо 30 години започва ремонт и се предприемат реални мерки за подобряване състоянието на красивия великотърновски храм "Св. Константин и Елена", проектиран и построен от майстор Кольо Фичето.

Миналата година по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов беше демонтирано амортизираното и опасно старо скеле, опасващо храма. 

125 000 лв. ще струва външната реставрация. Средствата идват от Строителната камара. „В това число влиза и реставрацията на камбанарията, както и основен ремонт на покрива”, коментира шефът на Регионалната камара Стоян Стоянов.

Външният ремонт на храма трябва да приключи до края на 2013 г. Кметът е заявил, че целта му е храмът да започне да функционира отново още през октомври, когато ще се чества 140-годишнината от освещаването му, станало през 1873 г. Църквата не е отваряна от години и поне три десетилетия изобщо не функционира като храм.

„Св. Константин и Елена“ е строена от майстор Колю Фичето в последния период на Възраждането. Въздигната е, след като е била съборена малката, тъмна и ниска паянтова църква, която се е намирала малко по на изток от сегашната, на мястото на Старопрестолната гимназия по икономика. В артика се намира гробът на покойния митрополит Панарет (Рашев).

Първият проект за реставрация на уникалния храм е от 1988 г. И според него църквата „Св. Константин и Елена” е трябвало да бъде действащ храм с концертна зала. Днес в архива на отдел „Културно-историческо наследство” са запазени два проекта за реставрация на църквата и за художествена реставрация на каменната пластика и на фигурата на митрополита на гроба му.

44 икони от храма са запазени в регионалния исторически музей и много малка част от тях са реставрирани. На патронната икона на св. Константин и св. Елена одеждите на двамата светци са от чисто злато. Всички икони имат ктиторски надписи, което означава, че те са били дарени на църквата от родолюбиви търновци. Те са рисувани през третата четвърт на XIX век и свидетелстват за различните реставрации и обновления на храма.

Кметът на В. Търново и зам.-кметът Ганчо Карабаджаков разглеждат оригиналната патронна икона на храма. Одеждите на светците са от чисто злато. (Сн. в. "Борба"):

tsarkva


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x4uar 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]