Мобилно меню

4.4457831325301 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (166 Votes)

9996667Официалният сайт на Св. Синод публикува преди няколко дни статия, в която припознава като официално за Българската църква мнението на зилотстващите среди у нас относно съвременните православни богослови. Охулваните богослови, живи и покойници, са признати авторитети в официалните поместни православни църкви и респективно се отхвърлят от всички схизматични православни групи (в различните православни страни), които копират мненията една от друга. Така например, Пергамският митрополит Йоан Зизиулас, член на Атинската академия на науките, който отговаря за междуцърковния диалог на Вселенската патриаршия, в статията е определен като "новоизлюпен антиетнофилетист". Възгледите му според официалния сайт "са близки до езическата философия". Професорът по църковна история прот. Георги Металинос (привърженик на по-консервативното богословие) е определен като радикален панелинист, а руските богослови прот. Александър Шмеман и прот. Николай Афанасиев са наречени "масонстващи".

Статията, копирана от изветен с крайностите си сайт, беше няколко пъти сваляна и качвана на различни адреси в официалния сайт на БПЦ, което говори за наличието на определени противоречия, но в крайна сметка тя явно беше припозната като отговаряща на официалната позиция на Българската църква. Въпреки че нейн автор е български свещеник с меко казано спорно поведение и възгледи, скандалната статия е публикувана от името на "Българска патриаршия", с което нашата Църква се ангажира с изразените в нея позиции.

Сред отхвърляните от българските зилоти като "модернисти" попадат също съвременните действащи митрополити на Кипърската и на Гръцката църкви Лимасолски Атанасий, Месогейски Николай и др., както и блаженопочиналите Сурожски митр. Антоний, прот. Йоан Майендорф, прот. Георги Флоровски, старецът Софроний Сахаров и др. Българските зилоти, чието мнение през последните месеци все по-често се припознава от официалния орган на БПЦ, изричат и хула срещу Св. Дух, отхвърляйки светостта на всепризнати от Св. Гора подвижници като преп. Силуан Атонски и др.

Във всички канонични Православни църкви църковното ръководство полага големи усилия, за да ограмоти вярващите и да ги предпази от изпадане в крайностите на зилотизма или на някое друго нездраво явление, което имитира православието. Православните богослови, които са охулени във въпросната статия, се изучават във всички висши учебни богословски заведения на каноничните църкви, а трудовете им се издават от официалните църковни издателства. За съжаление при нас Българската патриаршия не успя да организира ресурс, който да изразява официалната богословска позиция на БПЦ, и затова вярващите са принудени сами да се ориентират в противоречивата информация, която ги залива. Официалният сайт на БПЦ създава допълнително объркване като публикува статии, които наричат напълно канонични клирици и богослови "носители на идеология, враждебна на Православието". Цитираната статия внушава неуважение към богословската академична общност у нас, която би следвало да оформя и представлява българската богословска мисъл. Според официалния сайт на Българска патриаршия представителите на богословските факултети "са заразени от идеите на модернизма" и се изразява твърдението, че несъобразяването с тяхната позиция по богословските въпроси на съвременността е похвална политика на Св. Синод на БПЦ.

Безспорно излизането на такива статии в официалните органи на БПЦ може да се определи като груба грешка, тъй като Българската църква се обвързва официално с позиции, които другите канонични църкви не споделят. Никоя официална медия на канонична поместна Православна църква не би публикувал подобни статии и обратно - тези статии изобилстват в изданията на стотиците старостилни разколи по света. Тяхната поява в официоза на БПЦ е конюнктурен плод на вътрешно-църковни интриги и лоши лични взаимоотношения, което обаче обикновените читатели няма как да знаят. Затова те биват подвеждани и захранвани с идеология, която е създадена в разколническа среда и е намерила адепти сред маргинални кръгове в каноничните църкви. Подобни безотговорни решения като легализирането на комичното архонтство, даването на гласност на зилотски и разколнически идеи в богословието и други подобни на тях маргинализират самата Българска православна църква и я компрометират пред останалите сестри-църкви.   

След повторното публикуване на тази статия се налага изводът, че не става въпрос за случайна грешка, а за координирани действия на няколко български митрополити, целящи изолирането на БПЦ от така наречените "чужди поместни православни църкви" (терминът е на Пловдивски митрополит Николай, вижте тук). Тъй като Св. Синод не реагира на този случай (не искаме дори да допуснем, че митрополитите нямат нужната богословска подготовка да разберат за огромния гаф на техния официоз), екипът на Двери възнамерява да преведе части от позицията, публикувана от името на "Българска патриаршия" и да й даде гласност пред засегнатите църкви-сестри.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ 

Разпространяване на статията: