Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (34 Votes)
архим. КлиментДнес Св. Синод на БПЦ на свое заседание е взел решение да освободи досегашния протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия архимандрит Климент (Бобчев). Той вече няма да служи и като енорийски свещеник в българския храм в Рим. За протосингел на митрополията е утвърден назначеният през януари от митр. Симеон архимандрит Йоан Желков, обслужващ архиерейския параклис “Св. Кирил и Методий” във Виена. Промените са направени по искане на митрополит Симеон.

След възстановяването му на митрополитския престол, той си избра и нов викарий – Константийския епископ Антоний, който пристига в Берлин на 8 юли.

Смяната на протосингела вероятно е продиктувана от факта, че архим. Климент подкрепи свалянето на митрополит Симеон и съдействаше на временно управляващия митрополит Галактион в натиска върху верните на дядо Симеон свещеници.

Климент направи шеметна църковна кариера в Западна Европа със съдействието на Тивериополския епископ Тихон. Младежът се прочу  не толкова с монашеските си подвизи, колкото с участието си в архонтската афера (тук) и незачитането на църковните власти в София. Преди няколко години Св. Синод взе решение Климент да се върне от Рим в България и да се присъедини към братството на Рилския манастир. Тогава младият монах, подкрепен от епископ Тихон,  не се подчини на решението на архиереите и остана в италианската столица. През януари т. г. Св. Синод, по искане на митрополит Галактион, утвърди архим. Климент за протосингел на Западноевропейска епрахия и го зачисли на послушание  в Шипченския манастир "Рождество Христово" (Старозагорска епархия). Не е ясно в какво се изразява послушанието на младия духовник в св. обител, но  присъствието му там не беше много продължително, тъй като той основно пребиваваше в Рим.

Засега няма информация къде е изпратен архимандрит Климент след освобождаването му от заеманите постове.

На снимката: архим. Климент на проба в шивашко ателие за маркови мъжки костюми.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcpp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]